Sverre Høvren Johnsen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Sverre Høvren Johnsen
Sverre Høvren Johnsen 2020.jpg
Født24. mai 1943[1]Rediger på Wikidata (80 år)
Beskjeftigelse Billedhugger, gullsmedRediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata

Sverre Høvren Johnsen (født i 1943Nes på Romerike) er en norsk gullsmed, skulptør og tegner.

Johnsen bodde i mange år på Hisøy utenfor Arendal, men rundt år 2000 flyttet han til Oslo-området der han fortsatte sitt kunstneriske virke.

Kunstnerisk virke[rediger | rediger kilde]

Gullsmed[rediger | rediger kilde]

Johnsen tok svenneprøven som gullsmed hos Iver Nielsen A/S i 1963, og arbeidet i dette firmæt til han begynte på Statens håndverks- og kunstindustriskole (SHKS) i 1967. Han tok eksamen på metallinjen i 1970. Johnsens ambisjon var å designe smykker og og utvikle sitt kunstneriske virke i direkte forbindelse med kundene sine. Dette har Johnsen for det meste oppnådd og han er en fortsatt aktiv kunstner i 2021.

Skulptør[rediger | rediger kilde]

Johnsen har en stor produksjon av skulpturer gjennom en lang karriere. Mange av skulpturene er som offentlig utsmykning både utendørs og innendørs. Han har hatt regulære galleriutstillinger der han har utstilt mindre bronse statuer og han har fortsatt sin produksjon opp til i dag.

Et av hans mer kjente verk er et åtte meter langt veggrelieff i bronse med tittelen «Kommunikasjon».[2]Verket var et bestillingsverk til Telehuset i Vestregate 10 i Arendal, der det fortsatt smykker veggfasaden i rød teglsten.

Et annet eksempel på Johnsens veggrelieffer er et bronserelieff i kirkesalen i Hisøy Menighetshus, som Johnsen selv kaller en av sine hovedverk.[3]

Billedgalleri[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Johan Christian Brorson Frøstrup og Johan Christian Frøstrup jr. (Red.) Arendal Byleksikon. Arendal. Friluftsforlaget. 1998.[4]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Norsk kunstnerleksikon, nkl.snl.no[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ «Sverre Høvren Johnsen | Kommunikasjon». arendal.nkdb.no. Arendal kommune. Besøkt 24. september 2021. «Dette bronserelieffet ble bestilt av Televerket da de flyttet til nybygget filial i 1981. Arbeidet skulle fortelle noe om kommunikasjon. Høvren Johnsen er opptatt av slektskapet mellom det kunstneriske uttrykket og stedet der arbeidet plasseres.» 
  3. ^ «Agderposten Sideblikk : Kunsteren, Sverre Høvren Johnsen, gjestet Hisøy 60+». sideblikk.agderposten.no. 21. mai 2018. Besøkt 8. oktober 2021. 
  4. ^ «Arendal Byleksikon».