Hopp til innhold

Sverdliljefamilien

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sverdliljefamilien
Nomenklatur
Iridaceae
Juss.
Populærnavn
sverdliljefamilien
Klassifikasjon
Rikeplanter
Divisjonkarplanter
Klasseblomsterplanter
OrdenAsparagales
Økologi
Antall arter: ca. 2100
Habitat: terrestrisk
Utbredelse: hele verden
Inndelt i

se egen seksjon

Aristea ecklonii
Iris laevigata
Tigerblom (Tigridia pavonia)

Sverdliljefamilien (Iridaceae) er en plantefamilie i ordenen Asparagales.

Artene er flerårige urter med løk, knoll eller jordstengel. Bladene er linje- til sverdformede; de er grunnstilte eller sitter spredt på stengelen. Blomstene har seks kronbladlignende blomsterdekkblad, som ofte er sammenvokst til et rør nederst. Det er bare tre pollenbærere. Griffelen er tredelt og ofte stor med et påfallende utseende. Utseende på blomstene varierer mye fra den åpne blomsten hos Romulea til de rørformede blomstene hos Gladiolus og de tredelte blomstene hos Iris. Noen, for eksempel Freesia, har duftende blomster. Frukten er en tredelt kapsel.

Familien omfatter mer enn 2100 arter og er utbredt i nesten hele verden. De er rikest utviklet i sørlige Afrika der det er mer enn 1050 arter, og Kapplandet har omtrent 720 endemiske arter. I Europa vokser naturlig representanter for slektene krokus (Crocus), sabellilje (Gladiolus), Iris, Moraea og Romulea. Den eneste viltvoksende arten i Norge er sverdlilje (Iris pseudacorus).

I sørlige Afrika er det forsket mye på pollineringssystemene i familien. Pollinering ved hjelp av bier er vanligst og det eldste systemet. Andre viktige pollinatorer er langtungede fluer i familiene Nemestrinidae og Tabanidae, sommerfuglen Aeropetes tulbaghia, møll, solfugler og skarabider i underfamilien Hopliinae. Systemene er som regel spesialiserte, slik at én planteart er helt avhengig av en eller noen få pollinatorarter. Pollineringssystemene er sannsynligvis mindre spesialiserte i Eurasia og Amerika.

Mange slekter i familien dyrkes som prydplanter i hager eller innendørs, for eksempel værhane, krokus, Freesia, Gladiolus, Iris, Ixia, sivlilje, Sparaxis, tigerblom og Watsonia.

Delgrupper[rediger | rediger kilde]

Sverdliljefamilien omfatter over 2100 arter som fordeles på 7 underfamilier og 66 slekter. Underfamiliene er:

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]