Svenska Aero Jaktfalken

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Svenska Aero Jaktfalken
Svenska-1.JPG
Den ene eksportert til Norge fikk betegnelsen SA 14E
Informasjon
RolleJagerfly
ProdusentSvenska Järnvägsverkstädernas Aeroplanavdelning
Designet avCarl Clemens Bücker
Første flyvning1929
Introdusert1930
Utfaset1943
StatusPensjonert
Brukt avSvenska flygvapnet
Finlands flyvåpen
Produsert1929-1933
Antall produsert19

Svenska Aero Jaktfalken var et svenskbygget dobbeltdekkerjagerfly som ble konstruert på slutten av 1920-tallet. I svensk tjeneste ble den kalt J 6.

Historie[rediger | rediger kilde]

Jaktfalken ble konstruert og bygget av Svenska Aero for egen regning og risiko.[trenger referanse] Fabrikken hadde uten hell kontaktet ledelsen i Flygvapnet med spørsmål om retningslinjer og ønskemål for et jagerfly, og startet derfor utviklingsarbeidet på egenhånd med å kikke på ulike utenlandske konstruksjoner. Jaktfalken var et konvensjonelt biplan med en Armstrong Siddeley Jaguar nisylindret luftkjølt stjernemotor. Understellet var fast og under halen fantes en haleski. Flykroppen besto av en sveiset stålrørskonstruksjon kledt med duk. Den fremre og bakre del av kroppen ble dekket med lett avtagbare aluminiumsplater. Mellom motoren og førerplassen var det montert en drivstofftank som hadde kapasitet for 2,5 timers flyvning.

Flyvåpnets prøveflyver, Nils Söderberg, fikk i oppdrag å fly prototypen ved Barkarby. Efter en av landingene berømte han flyet og sa at det var «det bästa flygplan han dittills flugit».[trenger referanse]

Den 11. november 1929 ble Jaktfalken demonstrert for representanter for myndigheter og pressen. Flygvapnet bestemte at tre av Jaktfalken og tre engelske jagerfly av typen Bristol Bulldog II J 7 skulle anskaffes for sammenlignbare tester.

Testflyet ble kjøpt inn av Flygvapnet 9. januar 1930 og fikk betegningen J 5. I februar 1930 besluttet Flygvapnet at i stedet for Bristol Jupiter-motor som var Flygvapnets standardmotor.[klargjør] Dermed ble Carl Clemens Bücker tvunget til å modifisere de to bestilte fly med nye motorfester samt forandring av fremste del av skroget. Disse kom til å hete Svenska Aero Jaktfalk I J 6. Ordren ble fulgt av en bestilling i 1930 på ytterligere fem fly med Jupiter VI-motor. Under prøveflyvningene ble det oppdaget vibrasjoner i halepartiet under glideflukt. Både Svenska Aero og det Sentrale Flyverkstedet i Västerås (CFV) forsøkte å løse problemet uten å lykkes. Tross dette ble flyet godkjent av Flygvapnet. Etter leveransen arbeidet Bücker og CFV med en endring av understellet og flykroppen fikk en mer kantete form enn tidligere Jaktfalker. Som alternativ motor ble den utviklede Jupiter VIIF-motoren valgt. Flygvapnet fikk i 1932 tre Jaktfalk II som varianten ble kalt.

Svenska Aero arbeidet hardt med å få til eksport av Jaktfalken. Militære representanter fra Argentina og Japan prøvefløy flyet uten at bestillinger fulgte. Den eneste eksportordren kom fra Norge, som i 1931 bestilte et fly med Armstrong Siddeley Panther IIIA-motor, som var anvendt for sammenlignende test mot en Hawker Fury. Da Flygvapnet i 1933 ønsket å bestille ytterligere syv fly, var Svenska Aero kjøpt opp av ASJA (jernbaneverkstedets flyavdeling) og leveransene kom fra denne. De gjorde noen mindre modifiseringer av stabilisator og frontvinduet.

Tre fly tjenstgjorde i det finske flyvåpnet under vinterkrigen 1939-40. Deretter ble flyene brukt som skolefly fram til 1945.

Spesifikasjoner[rediger | rediger kilde]

Jaktfalken II, Finlands flyvåpen
Tekniske data [1]
Mannskap 1
Lengde 7,50 m
Vingespenn 8,80 m
Høyde 3,46 m
Vingeareal 22,00 m²
Vekt (uten last) 975 kg
Vekt (maksimalt) 1 470 kg
Motor 1 × Bristol Jupiter VIIF
(1 × 388 kW)
Ytelser
Maksimal hastighet 310 km/t
Marsjfart 260 km/t
Rekkevidde 550 km
Marsjhøyde 7 800 m
Klatrefart 5 000 m/9 min
Bevæpning
Maskingevær 2 × ksp m/22, 7,9 mm

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ BALOUS, Miroslav. J-6 Jaktfalk. Letectví a kosmonautika. mai 1983, kull LIX., tall 10, s. 395.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Timo Heinonen: Thulinista Hornetiin, Keski-Suomen ilmailumuseon julkaisuja 3, 1992. ISBN 951-95688-2-4
  • Svenska militära flygmotorer 1926-1999