Sveitsisk standardtysk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sveitsisk standardtysk er et standardspråk, og må ikke forveksles med de alemanniske dialektene sveitsertysk.
Utbredelse av standardtyske varianter

Sveitsisk standardtysk (Schweizer Hochdeutsch) er ett av de fire offisielle språkene i Sveits, sammen med retoromansk, fransk og italiensk. Det er en variant av standardtysk, og er hovedsakelig et skriftspråk. I muntlig form forekommer det kun i formelle sammenhenger som på skoler og universiteter, i media og i politikken. I uformelle situasjoner snakkes sveitsisk standardtysk bare med folk som ikke forstår de sveitsiske dialektene.

Det muntlige språket i den tysktalende delen av Sveits er ulike varianter av alemannisk. Man bruker ofte samlebegrepet sveitsertysk om disse dialektene. Sveitsertysk forekommer skriftlig bare i uformelle sammenhenger, som i brev, tekstmeldinger og e-poster.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Kurt Meyer: Schweizer Wörterbuch. So sagen wir in der Schweiz. Mit einem Beitrag von Hans Bickel. Huber, Frauenfeld 2006, ISBN 3-7193-1382-4.
  • Hans Bickel, Christoph Landolt: Duden. Schweizerhochdeutsch. Wörterbuch der Standardsprache in der deutschen Schweiz. Utgitt av Schweizerischer Verein für die deutsche Sprache. Duden, Mannheim/Zürich 2012, ISBN 978-3-411-70417-0, E-book: ISBN 978-3-411-90268-2..
Autoritetsdata