Sveitsisk standardtysk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Sveitsisk standardtysk er et standardspråk, og må ikke forveksles med de alemanniske dialektene sveitsertysk.
Utberedelse av standardtyske varianter

Sveitsisk standardtysk (Schweizer Hochdeutsch) er ett av de fire offisielle språkene i Sveits, sammen med retoromansk, fransk og italiensk. Det er en variant av standardtysk, og er hovedsakelig et skriftspråk. I muntlig form forekommer det kun i formelle sammenhenger som på skoler og universiteter, i media og i politikken. I uformelle situasjoner snakkes sveitsisk standardtysk bare med folk som ikke forstår de sveitsiske dialektene.

Det muntlige språket i den tysktalende delen av Sveits er ulike varianter av alemannisk. Man bruker ofte samlebegrepet sveitsertysk om disse dialektene. Sveitsertysk forekommer skriftlig bare i uformelle sammenhenger, som i brev, tekstmeldinger og e-poster.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Kurt Meyer: Schweizer Wörterbuch. So sagen wir in der Schweiz. Mit einem Beitrag von Hans Bickel. Huber, Frauenfeld 2006, ISBN 3-7193-1382-4.
  • Hans Bickel, Christoph Landolt: Duden. Schweizerhochdeutsch. Wörterbuch der Standardsprache in der deutschen Schweiz. Utgitt av Schweizerischer Verein für die deutsche Sprache. Duden, Mannheim/Zürich 2012, ISBN 978-3-411-70417-0, E-book: ISBN 978-3-411-90268-2..