Svein Gundersen (1946)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Svein Gundersen
Svein Gundersen.jpg
Født9. mars 1946 (72 år)
Molde
Beskjeftigelse Skuespiller, scenograf
Nasjonalitet Norge
Aktive år

Svein Gundersen (født 9. mars 1946 i Molde) er norsk manusforfatter, regissør, scenograf og skuespiller. Han er professor i drama og teater og initierte utdanningen i figurteater (pt 30 ECTS-credit) som tilbys ved ved Oslomet - Storbyuniversitetet. Han er medlem av Norske Dramatikeres Forbund og driver egen virksomhet i Kulturproduksjoner. Svein Gundersen var gjennom en årrekke skuespiller, scenograf og regissør i Suttungteatret på Tangen i Hedmark, og hadde stor betydning for teatret, som han var administrativ leder for i 20 år. Han har vært regionleder i Hedmark teater, regissør for Klomadu teater, og for forskjellige teatergrupper, sangere, kor og korps. I ti år var han leder for UNIMA-Norge, han initierte blant annet festivalen Fri Figur - biennale for norsk figurteater, innstiftet Birgit Strøms minnepris og var kunstnerisk og administrativ leder for de fire første festivalene. Gundersen mottok Oslo bys kulturstipend i 2006, og har mottatt stipend fra Stange kommune, Hedmark fylke, Fritt Ord, Dramatikerforbundet, Norsk kulturråd.

Bakgrunn og arbeid[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Gundersen har bakgrunn fra tekst- og skuespillerarbeid revy- og teatermiljøene i Molde på 1960-tallet, der han skapte revyskikkelser, stand-up-aktige show, og roller som Kannestøperen Peder Båtnes i Den lokalpolitiske Kandestøper. Han turnerte i Møre og Romsdal, og opptrådte på landsmøter, Momarken mm. Han var en av stifterne av Kaffistovas venner, og sammen med Knut Ødegård og Edvard Hoem med i miljøet som arrangerte landets første poesifestival (senere del av Moldejazz).

Suttungteatret[rediger | rediger kilde]

Svein Gundersen som Mazoliero, fra «Venetianerne» av Wergeland, Suttungteatret 1977

Suttungteatret var en studiescene med fast tilholdssted på TangenHedmark. Teatret var spesielt kjent for sin satsing på Wergeland og Kincks dramatikk, og fikk årviss støtte fra stat, fylke og kommune. Svein Gundersen kom inn i virksomheten i 1966, og jobbet i mange år full tid ved teatret, først som skuespiller og teatersnekker, senere som regissør og scenograf. Gjennom tyve år var han administrativ leder med ansvar for regnskap, planleggings-, informasjons- og søknadsarbeid. På slutten av hans engasjementstid kom Suttungteatret inn som fast post på statsbudsjettet. I perioden fra 1966 til 1989 var han med i nærmere femti av teaterets produksjoner. Større roller var Grosserer Wulffie i Wulffie & co av Jonas Lie (1975), Mazoliero i Venetianerne av Henrik Wergeland (1977), og Machiavelli i Mot Karneval av Hans E. Kinck (1979). Han hadde regi for forestillinger som Den siste gjest (1975) og Driftekaren (1983) av Kinck, Jødinden (1983) og Den indiske cholera (1985) av Wergeland; scenografi for forestillinger som Papegøien av Wergeland (1980) og Vi løfter de lenkete hendene våre av I.R.Hagen (1989). Da professor Edvard Beyer så forestillingen Den sidste gjest i 1975, omtalte han forestilingen i Dagbladet og kalte Suttingteatret Norges dristigste teater. Suttungteatret fikk Hedmarksprisen i 1979.[trenger referanse]

Annet teaterarbeid[rediger | rediger kilde]

Forestillingen «Laterna magica III» ble skapt i en verden av is og snø, til Vinter-OL i 1994

Svein Gundersen var en periode ansatt som regionleder og regissør ved Hedmark teater, og skapte der forestillinger som Vet vi hva frihet er (1990) til 50 års-markeringen av krigsutbruddet, med Kong Olav og krigsveteraner i salen, Langs Glomma med Chess, Olsokspelet på Malungen, revyer og musikaler. Han jobbet senere freelance, hadde regioppdrag for Hedmark fylkeskommune, Hamar kommune, Hamar Bispedømme, Hedmarksmuseet, Stiftelsen Kvinneuniversitetet, Høgskolen i Hedmark, Hedmark Kunstnersenter (Kunstbanken) – og for kor, teater- og dansegrupper over store deler av Østlandet, og skapte verk som Sten i glass - åpningsverket til Hamardomen (1998) og forestillingen Skund dekk å skund dekk til tusenårsjubiléet på Nes i Hedmark.

Svein Gundersen har vært tilknyttet Klomadu teater som tekstforfatter, regissør, scenograf og skuespiller 1991–2003. Klomadu teater ble drevet av Nina Engelund og Karen Høie, og knyttet til seg en fast stab, blant annet dukkemakeren Kirsten Ekern, kostymedesigner Ola Jevnaker og komponisten Bjørn Sverre Kristensen. Teatret arbeidet ofte med en «blandingsform», der skuespillerne opptrådte i samspill med dukker, skygger, masker, objekter og andre visuelle uttrykksmidler. For Klomadu teater regisserte han forestillinger som Sampo Lappelill, Koffertene og Kan den fly. Nevnes må store samarbeidsprosjekt, som de nyskapende landskapsforestillingene Laterna magica I–III før og under vinter-OL (199194), Det urolige hjerte - til åpningen av Pilgrimsleden (1997), vandreforestillingen Tidløs vandring – Middelaldernatt (1999), skapt til Hamars byjubileum, og den stemningsrike vandreforestillingen Heksenatt for Kvinneuniversitetet (1999).

Nina Engelund i «Koffertene», Klomadu teater 1996

Kulturarbeid[rediger | rediger kilde]

Svein Gundersen har vært aktiv i Danse- og Teatersentrum, blant annet som initiativtaker og faglig ansvarlig for seminaret Teater i Øjenhøjde, om dansk barneteater for norske deltakere ved Schæffergaarden (Kbh 1997). I en tiårs-periode var han leder for UNIMA-Norge og arrangerte foreningens Jubileumsfestival i Oslo i 2004. Arbeidet ble videreført gjennom festivalen Fri Figur - biennale for norsk figurteater. Han var kunstnerisk og administrativ leder for festivalen i 2007, 2008 og 2010 og innstiftet i 2007 Birgit Strøms minnepris, som blir delt ut under festivalen.

Gundersen var med å drive Teaterforum, som sto for et større kulturarbeid i Hamar-regionen på 1990-tallet. Teaterforum arrangerte foredragsrekker og seminarer, drev Jazz- og lyrikk-kro og Litterær kafé, skapte stunt-teater og åpne kulturdager på Hamar torg. Under OL etablerte han Kvadkvarteret – der distriktets politikere fra en scene på torget daglig ble utfordret i idrettssgrenen kappkveding. Teaterforum arrangerte gjestespill i Hamar – og senere, under paraplyen Teater for barn, månedlige gjestespill i flere kommuner på Hedemarken.

Gundersen har bakgrunn fra Ingeborg Refling Hagens kulturarbeid, og drev i årene 1970-85 Suttung forlag. Eventyr og historier fra Mostua I–VI av Ingeborg Refling Hagen var blant utgivelsene. Han har drevet barne- og ungdomsteater i Stange kommune, og et privat kunstgalleri, Vårt Galleri. Galleriet hadde utstillinger med flere kjente kunstnere: Olav Starheim, Ingrid Book, Olav Bjørgum, Grethe Schei, Petr Klastersky, Inger Kvarving, Gunnar Janson. Ut fra dette miljøet ble Stange Kunstforening etablert.

Styreverv kultur: styremedlem i Hedmark teater, Black Box Teater, Ny Musikk avd. Hedmark (kasserer), Danse og Teatersentrum,[1] Fra 2002-2012 var han leder av UNIMA Norge - forening for norsk figurteater. I Unima International var han medlem av European commission fra 2004 til 2008.[trenger referanse], Reserrch commission fra 2008-2016, og fra 2012-2020 valgt inn i Professional Training commission. I 2015 var han styremedlem, fra 2016-2018 nestleder i Foreningen Ingeborg Refling Hagen kulturhus - Fredheim, og 2015-2018 leder av foreningens omfattende kulturprogram. http://www.kulturhusfredheim.no/hva-skjer/tidligere-begivenheter/[død lenke].[trenger referanse]

Kulturproduksjoner[rediger | rediger kilde]

Henrik Høie - skuespiller, forteller, dukkefører i forestillingen «Stella», Kulturproduksjoner 2003

Svein Gundersen samlet høsten 1999 virksomheten sin under navnet Kulturproduksjoner, og driver gruppen sammen med Karen Høie. Kulturproduksjoners forestillinger har turnert over store deler av landet, blant annet for Den kulturelle skolesekken, forestillingene Stella og Glass i palass har vært vist flere hundre ganger. I samarbeid med musikerne Martine Kraft og Nils Jørgen Nygård har Kulturproduksjoner skapt en konsertteater-trilogi, Inn i Peer Gynts rike har vært vist internasjonalt. Gruppen har mottatt støtte fra Norsk kulturråd, Hedmark fylke, Fond for Lyd og bilde, Fond for utøvende kunstnere, Fond for frilansere, Hamar kommune, Prøvekluten i Møre og Romsdal.

På 2000-tallet skapte Svein Gundersen landartforestillingene Jenter langs elva I og II i samarbeid med Kvinnebevegelsen i AP. Forestillingen var en levendegjøring av Arbeiderkvinnenes historie langs Akerselva. Også forestillingen Lux – Opus Dei, laget til Hamar Bispedømmes 850-årsjubileum (2003) var utformet som en en steds-spesifikk vandreforestilling. Senere har han hatt manus og regi for flere spel, Maridalsspillet (2004-08), Skansespillet (2009), og KristinspilletSel (2010-15). I perioden 2016-18 har Kulturproduksjoner skapt flere visuelle forestillinger med historisk tematikk for Domkirkeodden anno museum på Hamar, bl.a forestillingen Hamars undergang.[2]

Martine Kraft som Silverlin, Karen Høie som Huldra, Nils Jørgen Nygård som Peer - fra forestillingen «Into the Kingdom of Peer Gynt», Kulturproduksjoner 2015

Internasjonalt arbeid: Kulturproduksjoner har gjennomført samarbeidsprosjekt med Teatr Groteska og Academy of Fine Arts i Kraków, Nasjonalmuséet i Slovakia (Figurteatermuséet Modry Kamen) og Academy of Performing Arts i Bratislava, begge støttet av bl.a eøs-fondene. I 2016 deltok Kulturproduksjoner i en forestilling på Theater der Nacht i Tyskland. I 2017 laget gruppen forestillinger til festivalen «Noël en Marionettes» for Bana Ba Africa i Kamerun, et prosjekt støttet av UD/DTS. Samme år deltok Kulturproduksjoner i et internasjonalt prosjekt i Tyskland, og i 2018 produserte Kulturproduksjoner i samarbeid med "Mr. Pejo´s Wandering Dolls" fra St. Petersburg gateteaterforestillingen "PolarIs".

Medlemmene i Kulturproduksjoner har vært aktive i Unima International, og sitter i flere av den internasjonale organisasjonens kommisjoner.

Publikasjoner[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]

 • Rønning, Barbro. (2015) Ny professor i drama og teater ved HiOA: Svein Gundersen. Drama. vol. 35 (3).
 • Hagen, Ingeborg Refling: Løftet må holdes, Aschehoug Forlag, Oslo 1981 - - Om Suttungteatret s. 116–131
 • Lyhmann, Kristin: Et folks diktning er det lys stammen leter seg fram med. Suttungteatrets forutsetninger, framvekst og egenart. Magistergrad, Institutt for Teatervitenskap, Universitetet i Oslo 1986
 • SuttungteatretSceneweb
 • Om Suttungteatret på wergeland2008.no - og om Suttungteatrets oppsettinger
 • Willen, Monica: Suttungteatret, C1-uppsats i Teatervetenskap, Stockholms universitet 1988
 • Liste over Wergelandoppførelser i Henrik Wergeland: Såmannen (2008), redigert av Kydland, Anne Jorunn, Myhren, Dagne Groven og Ystad, Vigdis.

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ «Danse og Teatersentrum». 
 2. ^ Domkirkeodden.no: Vandreteater om Hamars undergang
 3. ^ Gundersen, Svein (1980). Av skalden fikk vi landet. Suttung forlag. ISBN Tangen Sjekk |isbn=-verdien: invalid character (hjelp). 
 4. ^ Retvedt, Ole (2002). Kollokvium. Oplandske bokforlag. 
 5. ^ Thon, Jan (2008). Bedre tiders morgenrøde. Utopi og modernitet hos Henrik Wergeland. Novus. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]