Svartkantet båndmåler

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
svartkantet båndmåler
Svartkantet båndmåler
Vitenskapelig(e)
navn
:
Xanthorhoe designata
Hufnagel, 1767
Norsk(e) navn: svartkantet båndmåler
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Leddyr
Klasse: Insekter
Orden: Sommerfugler
Familie: Målere
Slekt: Xanthorhoe
Habitat: løvskog, hager og parker
Utbredelse: Europa og Sibir

Svartkantet båndmåler (Xanthorhoe designata) er en sommerfugl i gruppen av de egentlige målere (Geometridae). Den er funnet over hele Norge og har larver som lever på korsblomstrede planter.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En middelsstor (vingespenn 20 – 28 mm), slank, grålig måler. Fra nærtstående arter kjennes den best på at forvingenes brede tverrbånd er bredt svart langs innerkanten. Forvingen er lysgrå, brun ved roten, med et bredt tverrbånd midt i vingen. Dette båndet er ujevnt tannet langs ytterkanten, mer eller mindre kanelbrunt i midten og bredt svart langs innerkanten, oftest også langs ytterkanten. Innenfor det brede tverrbåndet er det to smale, grå tverrstriper, utenfor en brun flekk ved vingens forkant og et par, ofte utydelige, grå tverrstriper. Bakvingen er lysgrå med smale, grå tverrbånd. Larven er forholdsvis kraftig, naken bortsett fra noen korte børster, brunlig med en lys sidestripe.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Denne arten lever i løvskog, hager og parker. Den har to generasjoner hver sommer, de voksne målerne flyr henholdsvis i mai – juni og i august. Larvene lever på ulike planter i korsblomstfamilien, for eksempel raps og kål.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Svartkantet båndmåler forekommer i Europa og også i det meste av Sibir, men utbredelsen ser ikke ut til å strekke seg helt øst til Stillehavet. I Norge er den funnet over hele landet, men den er sjelden tallrik.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]