Svart sol

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Det Svarte Solsymbolet

Svart sol (tysk: Schwarze Sonne) er et Nazi-symbol, en type solhjul (Tysk: Sonnenrad)[1] brukt av nynazister og i noen grener innen Satanisme. Symbolets design består av tolv radialer med futhark-runen "Sol" i samsvar med symbolene brukt av SS i deres logo. Det dukket først opp i Nazi-Tyskland som et design-element i et slott i Wewelsburg ombygd og utvidet av Heinrich Himmler.

Nynazismen[rediger | rediger kilde]

Et lærbelte med det svarte solsymbolet som beltespenne. Artikkel fra 2010-tallet.

Det Svarte Solsymbolet er mye brukt av neo-fascistiske, neo-Nazistiske,[2] høyreekstreme og hvite nasjonalister. Symbolet vises ofte på ekstremistiske flagg, t-skjorter, plakater, nettsteder og i ekstremistiske publikasjoner knyttet til slike grupper. Moderne ytre-høyre grupper refererer ofte til symbolet som Solhjulet. eller Sonnenrad.[3]

Russisk invasjon i Ukraina[rediger | rediger kilde]

Under den russiske invasjonen i Ukraina i 2022, ble det tvitret et bilde av en kvinnelig ukrainsk soldat på den internasjonale kvinnedagen. Soldaten hadde på seg et symbol på uniformen som "ser ut til å være det svarte solsymbolet "( fordi symbolet har samme farge som den omkringliggende uniformen, var det vanskelig å se). Etter å ha mottatt klager fra brukere av sosiale medier, ble tweeten fjernet, og det ble sagt at "innlegget ble fjernet da vi innså at det inneholdt et symbol som man ikke kunne bekrefte som offisielt." Nynazistiske ukrainske Azovbataljonen har brukt symbolet som en del av sin logo. Azov-Bataljonen har siden blitt et propagandaelement for den russiske regjeringen og Russlands president Vladimir Putin. Russland har forsøkt å forklare invasjonen som "denazifisering" av Ukraina. Ukrainas president Volodymyr Zelenskiy som selv er jøde, har reagert ved å si at Russlands invasjon i Ukraina var sammenlignbar med Nazi-Tysklands handlinger.


Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Bok:Grumke & Wagner (2002), side 207.
  2. ^ Luhn, Alec (30 August 2014). «Preparing for War With Ukraine's Fascist Defenders of Freedom». Foreign Policy.  Sjekk datoverdier i |dato= (hjelp)
  3. ^ Sources: