Svart algesekkspinner

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Svart algesekkspinner
Nomenklatur
Narycia duplicella
Goeze, 1783
Populærnavn
svart algesekkspinner[1]
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenSommerfugler
FamilieSekkspinnere
Miljøvern
Norsk rødliste:
Regionalt utryddetRegionalt utryddet i vill tilstandKritisk truetSterkt truetSårbarNær truetLivskraftig

NT — Nær truet
Artsdatabanken (2021)[2]

Økologi
Habitat: skog og åpne områder
Utbredelse: Europa

Svart algesekkspinner Narycia duplicella er en sommerfugl som tilhører familien sekkspinnere (Psychidae). Denne arten skiller seg fra de fleste sekkspinnere ved at begge kjønn har vinger og at hannens antenner er trådformede. I kroppsformen kan den minne om en knoppmøll (Prodoxidae).

Utseende[rediger | rediger kilde]

En liten (vingespenn 7-11 millimeter), tettbygd, svart og hvit sekkspinner. Hunnen er noe kraftigere bygd enn hannen, med kortere vinger og antenner, men er fortsatt flygedyktig. Antennene er tynne og trådformede, litt over halvparten så lange som forvingene hos hannen og noe under halvparten så lange hos hunnen. Hodet, kroppen og forvingens grunnfarge er gråsvart. Forvingen har to smale, hvite, litt uregelmessige tverrbånd som ofte er avbrutt i midten. Bakvingene er mørkgrå. Larven lever i en pæreformet larvesekk som ofte er grønnfarget fra algene den lever av.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Arten kan forekomme både i skog og i mer åpne habitater, men er ikke vanlig. Larvene gnager lav og alger fra trestammer, bergvegger, stolper og andre overflater. Utviklingen tar to år. De voksne sommerfuglene er aktive om natten i juni, og hviler om dagen.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Den er utbredt i Europa. I Norge har arten først blitt oppdaget ganske nylig, så langt er den funnet i Østfold og Agder. Den ble vurdert som Nær truet (NT) på Norsk rødliste for arter fra 2010.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Artsdatabankens artsopplysninger». Artsdatabanken. 3. mars 2022. Besøkt 3. mars 2022. 
  2. ^ Elven H, Aarvik L og Berggren K (24. november 2021). «Sommerfugler. Vurdering av svart algesekkspinner Narycia duplicella som NT for Norge»Åpent tilgjengelig. Norsk rødliste for arter 2021. Artsdatabanken. Besøkt 30. mars 2023. 

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Bengtsson, B.Å., Palmqvist, G. og Johansson, R. (2008) Nationalnyckeln till Sveriges flora och fauna. Fjärilar: Käkmalar – säckspinnare. Side 512–513. ISBN 978-91-88506-60-3
  • Aarvik, L., Berggren, K. og Hansen, L.O. (2000) Catalogus Lepidopterorum Norvegiae. Lepidopterologisk Arbeidsgruppe/Norsk Institutt for Skogforskning. ISBN 82-995095-1-3
  • Nettsiden Svenska Fjärilar, med bildegalleri: [1]
  • Narycia duplicella på UK moths: [2]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]