Svampefluer

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Svampefluer
Sisyra terminalis
Sisyra terminalis
Vitenskapelig(e)
navn
:
Sisyridae
Norsk(e) navn: svampefluer
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Leddyr
Klasse: Insekter
Orden: Nettvinger
Antall arter: ca. 50, 2 i Norge
5 i Europa
Habitat: Larvene lever akvatisk (i vann), voksne finnes nær vann.
Utbredelse: alle verdensdeler
Delgrupper:

Svampefluer (Sisyridae) er en familie av nettvinger. De er blant de minste nettvingene. Det er to norske arter, hvorav bare én art er vanlig.

Navnet svampefluer kommer av at larvene lever av ferskvannssvamp.

Svampefluer er ikke «ekte fluer», selv om navnet kan tyde på det. Alle de ekte fluene er plassert i gruppen (orden), Tovinger (Diptera).

Utseende[rediger | rediger kilde]

Forvinge av Sisyra fuscata

Svampefluer er temmelig små nettvinger (forvingens lengde 4–10 mm) og har nokså mørke farger og er dermed lett å overse i naturen. De har bitende munndeler og to par vinger som ofte er ganske like hverandre. Hos voksne individer har ribbenettet i vingene gaffelgrener i vingespissen og i ytre del av bakvingene. De ligner mye på familien Hemerobiidae men har et enklere årenett i vingene.

Larvene, som er de eneste rent akvatiske nettvingelarvene, utmerker seg med å ha leddete gjeller på bakkroppen. Munndelene er lange, tynne og nålelignende.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Larvene lever i ferskvann av Ferskvannssvamper og de voksne finnes derfor langs elvebredder og lignende. De bruker sine lange, tynne munndeler til å bore inn i svampen og suge ut innholdet.

Svampefluer har fullstendig forvandling og må gjennom et puppestadium før de blir kjønnsmodne (imago). De voksne insektene er ikke spesielt gode flygere og fjerner seg sjelden langt fra vannet. De kan finnes på blomster der de spiser pollen, men kan også ete sopp, alger og smådyr.

Systematisk inndeling / Europeiske arter[rediger | rediger kilde]

I Norge er det funnet 2 arter, ingen har norske navn.

Et latinsk familienavn ender med ...idae, og et navn på en overfamilie på ...oidea.

Norsk entomologisk forening har utgitt en rekke Insekttabeller. Dette er små og billige hefter der en kan bestemme insekter til artsnivå. Et av heftene (se kilde) tar for seg Nettvingene (se kilde)..

Nomenklaturen innen svampefluer, følger Greve, 1987.

Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]