Hopp til innhold

Svafrlami

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Svafrlami får sverdet Tyrfing av dvergene, av Lorenz Frølich, 1906

Svafrlami var en legendarisk konge i Gardarike og den første eieren av det myteomspunnede sverdet Tyrfing. Svafrlami omtales i fornaldersagaen Hervors saga.

Kilder[rediger | rediger kilde]

Hervors saga er bevart i tre avskrifter kalt versjon H, R og U. H er et pergament som er bevart i manuskriptet Hauksbók fra ca 1325. Versjonen R er et pergament fra 1400-tallet som er oppbevart i Det kongelige bibliotek i København. Versjon U er et fragment fra 1600-tallet som er oppbevart i Uppsala.[1]

I H- og U-versjonene er Svafrlami sønn av Sigrlami som igjen var sønn av Odin. I R-versjonen er Svafrlami kalt Sigrlami og det opplyses ingenting om hans foreldre.

Sverdet Tyrfing[rediger | rediger kilde]

En dag han var ute og jaktet oppdaget han to dverger nær en stor stein. Han trollbandt dem ved å svinge sverdet over dem så de ikke kunne forsvinne inn i steinen. Dvergene, som het Dvalin og Durin, ønsket å kjøpe seg fri og påtok seg og lage et magisk sverd. Sverdet skulle verken kunne brekke eller ruste, det skulle skjære gjennom jern og stein like lett som gjennom klær, og det skulle alltid gi seier i kamp for den som svingte det.

Da Svafrlami kom tilbake og hentet sverdet så han at det var et utsøkt og vakkert våpen, og han kalte det for Tyrfing. Men før dvergene forsvant inn i berget lyste de en forbannelse over våpenet slik at det aldri kunne dras ut av sliren uten å drepe en mann, og det skulle forårsake tre ugjerninger. Dessuten skulle også sverdet bli Svafrlamis bane. Svafrlami ble rasende og hogg etter dvergene med sverdet, men han kløvde bare stein uten å treffe dvergene som forsvant inn i berget.

Svafrlamis død[rediger | rediger kilde]

En dag møtte Svafrlami berserken Arngrim på Bolm og de begynte å slåss.[2] Svafrlami svingte Tyrfing og kløvde Arngrims skjold, men sverdet traff jorden. Arngrim klarte så å hogge armen av Svafrlami og tok sverdet Tyrfing og drepte Svafrlami med det. Deretter tvang Arngrim Svafrlamis datter Eyfora til å gifte seg med ham.

Ifølge en annen versjon av historien[3] ble Arngrim leder for Svafrlamis hird og utmerket seg så mye at kongen ga ham Tyrfing og datteren Eyfora som belønning.

Tyrfingsyklusen[rediger | rediger kilde]

Hervors saga, som er en del av en mytologisk diktsyklus rundt sverdet Tyrfing, forteller videre at Arngrim og Eyfora fikk tolv sønner hvorav den eldste, den legendariske Angantyr arvet Tyrfing og drepte med det sagahelten Hjalmar den hugstore, men ble selv drept i kampen.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Finnur Jónsson, Sagalitteraturen, Hervarar saga ok Heiðreks konungs på heimskringla.no
  2. ^ Denne versjonen er fra H- og U-versjonen av sagaen
  3. ^ Versjon R av Hervors saga

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata