Suzie Wongs verden

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

The World of Suzie Wong er en roman av Richard Mason fra 1957, som senere ble grunnlaget for et teaterstykke (1958) og for en film (1960) av samme navn. I 2005 ble det også satt opp en ballettversjon i Hongkong.

Boken ble oversatt til norsk i 1958, og fikk navnet Suzie Wongs verden. Samme navn fikk filmen i Norge. Tegneserien The World of Lily Wong henspiller til filmen.

Handlingen utspiller seg i Hongkong, for det meste i bydelen Wanchai, der den fattige britiske kunstneren forelsker seg i den kinesiske prostituerte Suzie Wong.

Filmen gjorde den tjue år gamle kvinnelige hovedrolleinnehaversken Nancy Kwan til verdensstjerne nærmest over natten. Hun fikk rollen etter at den fransk-vietnamesiske France Nuyen, som spilte Suzie Wong i teaterstykket, ble syk.

Handling[rediger | rediger kilde]

Robert Lomax er en ung brite som, etter å ha fullført sin militærtjeneste, begynner å arbeide ved en plantasje i Britisk Malaya. I løpet av sin tid i Malaya bestemmer Lomax seg for å satse på en ny karriere som artist i ett år. Lomax besøker derfor Hongkong i håp om å finne inspirasjon til maleriene sine. Han sjekker inn på Nam Kok Hotel, uten å vite at dette egentlig er et bordell som hovedsakelig serverer britiske og amerikanske sjømenn. Dette gjør imidlertid bare hotellet mer sjarmerende i Lomaxs øyne, og en kilde til motiv for maleriene han ønsker å lage.

Lomax blir raskt venn med Suzie Wong som arbeider ved hotellet. Men Lomax hadde opprinnelig bestemt seg for at han ikke ville ha sex med noen av de unge kvinnene ved hotellet fordi han ikke har penger til å betale for tjenestene deres. Imidlertid kommer det snart frem at Suzie Wong er interessert i ham, ikke som en kunde, men som en potensiell kjæreste. I mellomtiden blir Robert Lomax for en kort stund tiltrukket av en ung britisk sykepleier, men Lomax og Wong etter hvert forent, og romanen ender lykkelig med at de gifter seg.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]