Suzhou (elv)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Suzhouelvens munning ut i Huangpuelven. Waibaidubroen i forgrunnen.
Suzhou Creek.jpg

Suzhou (tradisjonell kinesisk: 蘇州河, forenklet kinesisk: 苏州河, pinyin: Sūzhōu Hé, også kalt Wusong) er en elv i Kina som renner gjennom sentrum av Shanghai. Den er oppkalt etter Sūzhōu, en by ikke så langt unna i provinsen Jiangsu, og som tidligere var en langt viktigere by før Shanghai begynte å vokse på 1800-tallet.

Suzhou er et av de viktigste avløpene fra Taisjøen, og har en lengde på 125 km, hvorav 54 km er innen byprovinsen Shanghai og 24 km innenfor byens tettbebyggelse. Den renner ut i Huangpu-elven i nordenden av the Bund i Huangpu-distriktet.

Etter Nanjingtraktaten som tvang Kina til å åpne seg i 1842 og Shanghai ble en internasjonal handelshavn, dannet elven grensen mellom den britiske konsesjon (søndre bredd) og den amerikanske bosettingen (nordre bredd) inntil begge konsesjoner ble slått sammen til den internasjonale bosetting i 1863. Da japanerne invaderte Shanghai i 1937 ble elven grensen mellom den internasjonale bosetting (sør) og en japanske konsesjon (nord).

Med Shanghais vekst ble Suzhouelven en viktig handelsvei for transport av varer innover i landet. Mange lagerhus og fabrikker ble anlagt ved elven. Forurensingen av elven var stor. Senere har fabrikkene blitt flyttet ut til forstedene.

Fra 1992 har det pågått en storstilt rehabilitering av elveområdet. Den er blitt så ren at det gjennomføres kapproing på elven. Elven krysses av et stort antall broer, ofte europeiske av stil. En særlig kjent bro er Waibaidu-broen. I 2007 var det 30 broer over Suzhou.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]