Suwannee (elv)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Suwannee River (eller Suwanee River) er en av de største elvene i det sørlige Georgia og det nordlige Florida i USA. Den er om lag 430 km lang.

Elva starter ved Okefenokee-sumpen ved Fargo i Georgia. Den renner sørvest inn i Florida, og dreier vest ved White Springs. Den møter så elvene Alapaha og Withlacoochee. Den fortsetter sør- og sørøstover, og møter Santa Fe-elva like ved Branford. Så løper den rett sør og ut i Mexicogolfen ved byen Suwannee.

Da spanjolene utforska området på 1530-tallet, bodde Timucuan-stammen langs elva. De kalte den Suwani, «Ekkoelva». På 1700-tallet bodde seminolene her.

På 1800-tallet blei de svovelholdige kildene ved White Springs populære steder for helsereiser.

Kulturelle referanser[rediger | rediger kilde]

Elva er kanskje best kjent fra Stephen Fosters sang «Old Folks at Home», der den omtales som Swanee River («Way Down Upon the Swanee River»). Foster brukte opprinnelig Pedee-elva i Sør-Carolina i teksten, men det fortelles at broren overtalte ham til å bruke Swanee, ettersom det klang bedre. «Old Folks at Home» blei i 1935 valgt til offisiell statssang for Florida. Også George Gershwin har skrevet om «Swanee» i en kjent Al Jolson-sang: «The folks up North will see me no more when I get to that Swanee shore.»

På engelsk betyr det at noe går «up the Swannee» at det går skikkelig ille.

Navnet Suwannee forveksles i blant med Sewanee, som er en by i Tennessee, der University of the South ligger. Et populært klistremerke der har teksten «Sewanee is not a river» (Sewanee er ikke ei elv).

Friluftsliv[rediger | rediger kilde]

Langs elva går den nesten 30 mil lange naturstien Suwannee River Wilderness Trail. I sør finner vi Lower Suwannee National Wildlife Refuge, et drøyt 20 000 hektar stort naturreservat, med muligheter for fuglekikking og -fotografering, fiske, jakt, kanopadling og turer.