Sur (Oman)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Sur
صور
Sur, Oman (14).jpg
Sur i Oman, med en moské midt i bildet og havet i bakgrunnen.
LandOman Oman
GuvernementSør-Ash Sharqiyah
Befolkning66 785 (2003)

Sur
22°34′00″N 59°31′44″Ø

Sur (arabisk: صور) er hovedbyen i guvernementet Sør-Ash Sharqiyah i det nordøstlige Oman, ved kysten av Omanbukta. Byen ligger 150 km sørøst for hovedstaden Muskat og har historisk sett vært kjent som en viktig destinasjon for sjøfarere. I dag spiller sjøfart fortsatt en viktig rolle for livet i byen. Ved folketellingen i 2003 hadde Sur 66 785 innbyggere.

Historie[rediger | rediger kilde]

Allerede på 500-tallet var Sur et etablert senter for handel med Øst-Afrika. På 1500-tallet var det portugiserne som hadde kontroll over byen, men den omanske imamen Nasir ibn Murshid klarte å frigjøre byen fra portugisisk styre. Byen hadde deretter en økonomisk fremgang, blant gjennom handel med India og Øst-Afrika. Dette fortsatte frem til midten av 1800-tallet, da britene innførte forbud mot slavehandel. Byen ble ytterligere svekket av åpningen av Suezkanalen, som medførte at byens handel med India opphørte.

Skipsbygging[rediger | rediger kilde]

Sur er en av de mer kjente byene i Persiabukta når det gjelder bygging av trebåter og treskip. Byens historiske beliggenhet gir den en mulighet til å overvåke Omanbukta og Det indiske hav. Mange skip har blitt bygget i denne byen, slik som sambuk og ghanjah.[1] De seilte tidligere så langt som til Kina, India, Zanzibar, Irak og mange andre land. Disse fartøyene ble også brukt til perlefisking. Byen har beholdt sitt rykte som en viktig by for bygging av dhow frem til den dag i dag.

Klima[rediger | rediger kilde]

Sur har et varmt ørkenklima med veldig lite nedbør og høye temperaturer. Siden det er en kystby blir nattemperaturen aldri veldig lav. Sur har ingen tydelig regnsesong, men mars pleier å være den våteste måneden og september den tørreste. Sur blir fra tid til annen rammet av sykloner. I 2007 herjet syklonen Gonu byen, og i 2010 ble Sur rammet av syklonen Phet.

Galleri[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]