Supperådet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Supperåd»)

«Supperådet» er en TV-sketsj fremført av komikerduoen Wesensteen (Harald Heide-Steen jr. og Rolv Wesenlund) på NRK Fjernsynet i 1969. Sketsjen var et innslag i humorserien Og takk for det.

I sketsjen skal en reporter (Wesenlund) intervjue Balle Clorin (Heide Steen jr.), lederen av Norsk Supperåd, et offentlig organ med 400–500 ansatte. Clorin er overstrømmende munter, muligens alkoholpåvirket, og meget åpenhjertig når det gjelder rådets nytteverdi og arbeidsmetoder: Det produserer det meningsløse bladet Suppe i Sentrum med oppdiktet statistikk som viser at blomkålsuppe går opp og tomatsuppe ned, produserer tullete slagord; kort og godt: «Det er bare tull alt sammen! Bare tull!»

Sketsjen er en av duoen Wesensteens eksperimentelle TV-sketsjer fra slutten av 1960-årene; den er improvisert frem i en tagning, og Balle Clorin fullfører ikke mange setninger: For det meste forsvinner de i snøvling og latteranfall, og den fiktive suppestatistikken markeres med ivrig kaving med armene. Steen fremstilte også ledere for andre råd, blant annet Salatrådet og Mufferådet, men det er «Supperådet» som har vært sendt i reprise på TV utallige ganger og har vært utgitt på flere plater og videoer.

Selv om sketsjene opprinnelig var en parodi på opplysningskontorer og bransjeråd som gjerne ble dannet for å kunne få sendetid i NRK uten å regnes som reklame, har supperådssketsjen blitt den definitive parodien på overflødig byråkrati. «Supperåd» er anerkjent som et begrep i norsk språk;[1][2] det betegner et byråkratisk organ uten reell innflytelse eller funksjon.[3]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Bokmålsordboka | Nynorskordboka». ordbok.uib.no. Besøkt 28. februar 2019. 
  2. ^ Fritekstsøk på ordet "supperåd" i avisartikkelarkivet Retriever gir 1500 treff i 2013
  3. ^ Mona Langset, VG Gode råd er gratis 31.08.1999

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]