Sunndalen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sunndalen
Sunndalen ved Gikling
LandNorges flagg Norge
Kart
Sunndalen
62°37′51″N 8°50′31″Ø

Sunndalen er et dalføre i Sunndal kommune i Møre og Romsdal. Gjennom dalen renner elva Driva. Dalen strekker seg fra Gjøra ved fylkesgrensa mot Trøndelag, til Sunndalsøra ved Sunndalsfjorden. Dalen er en fortsettelse av Drivdalen i Trøndelag. Riksvei 70 går parallelt med elva.

Grøa kraftverk og Driva kraftverk ligger i dalen. Aluminiumsverket får særlig strøm fra kraftverkene i nabodalen Litldalen. Sunndalen og Litldalen munner begge ut på Sunndalsøra.

Bebyggelse[rediger | rediger kilde]

Bosetningen er konsentrert om nedre del med Sunndalsøra og aluminiumsverket der. Omkring 75 % av Sunndal kommunes befolkning bor i dalførets nedre del (nedenfor Romfo).[1] I dalen er blant annet de mindre tettstedene Grøa og Gjøra.

Kirker i dalen

Geografi[rediger | rediger kilde]

Dalen er omgitt av fjell på over 1850 meters høyde.[1] Avhengig av målemetode kan Vinnufallet regnes som den høyeste eller en av de høyeste i Norge.[2][3] Den øverste delen av dalen er relativt smal, mens den lengre vest vider seg ut. Det drives jordbruk langs hele dalføret, særlig i de nedre delene.[trenger referanse]

Til hoveddalføret er det knyttet flere agnordaler, blant annet Grødalen som møter andre daler og sideelver ved Åmotan og fortsetter som Grøvu til Gjøra i hoveddalen. Elven i Grødalen, Grødøla, renner østover før den løper sammen med Grøvu og vannet snur vestover ved samløpet med Driva ved Gjøra. Vannskillet gikk tidligere lenger vest slik at disse sideelvene samt øvre del av Driva drenerte mot Trondheimsfjorden. Isbreene og vannet har erodert sterkere på vestsiden slik at vannskillet med tiden flyttet seg nordøst/østover til et sted nordøst for Oppdal sentrum. En del av disse agnordalene er synlige som hengende daler.[4]

Sandflatene i Grødalen ble trolig dannet i en bredemmet innsjø. Da breen i Sunndalen minket brøt innsjøen gjennom og grov ut dype gjel ved Jenstad.[5]

Sidedalen Grøvudalen med Åmotan er vernet som landskapsvernområde.[6] Deler av fjellområdet er vernet som Dovrefjell-Sunndalsfjella nasjonalpark.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «Sunndal – Store norske leksikon». Store norske leksikon (norsk). Besøkt 10. februar 2017. 
  2. ^ «Er med på å dominere oversikten over de høyeste fossefallene i verden». Dagbladet.no (norsk). 11. juni 2014. Besøkt 10. februar 2017. 
  3. ^ «Vinnufallet | World Waterfall Database». www.worldwaterfalldatabase.com. Besøkt 10. februar 2017. 
  4. ^ Vie, Even (2012). Kvartærgeologisk kartlegging og rekonstruksjon av isavsmeltinga i Grødalen, Sunndalsfjella. Universitetet i Bergen. 
  5. ^ Larsen (1977) s. 96-100
  6. ^ «Grøvudalen – Store norske leksikon». Store norske leksikon (norsk). Besøkt 10. februar 2017.