Sunjo av Joseon

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sunjo av Joseon
Hangul: 순조 (f.: 이공)
Hanja: 純祖 (f.: 李蚣)
RR: Sunjo (f.: I Gong)
MR: Sunjo (f.: I Kong)
Konge av Joseon
Født29. juli 1790
Changgyeonggung
Død13. desember 1834
Gyeonghuigung
BeskjeftigelsePolitiker Rediger på Wikidata
Embete
  • Kronprins i Joseon (1800–1800)
  • Konge av Joseon (1800–1834) Rediger på Wikidata
EktefelleDronning Sunwon
FarJeongjo av Joseon
MorRoyal Consort Subin Bak
SøskenPrince Successor Mun Hyo (eldre halvbror på farssiden)
Princess Suk Seon (yngre søster)
BarnCrown Prince Hyomyeong
Princess Myeongon
Princess Yeongon
Princess Bokon
Princess Deokon
NasjonalitetJoseon
GravlagtInreung
Regjeringstid1800-1834
Signatur
Sunjo av Joseons signatur

Sunjo av Joseon (født 29. juli 1790, død 13. desember 1834) var den 23. konge av kongedømmet Joseon, og regjerte i tiden 18001834. Han ble født med tittelen «Hans kongelige høyhet prins Yi Gong». Sunjo var den andre sønnen som kong Jeongjo hadde med fru Subin, en av sine elskerinner.

Sunjo kom på tronen i 1800 ved sin far Jeongjos død. Han var da 11 år gammel. I 1802 giftet han seg med den da 13 år gamle fru Kim av Andong, kjent posthumt som dronning Sunwon, datter av Kim Jo-sun som var en leder av klanen Andong Kim.

Etter å ha kommet på tronen i ung alder, styrte dronningenken Jeongsun, den andre hustruen til kong Yeongjo, som dronningregent, noe som gjorde det mulig for henne å ha makt over statens affærer. Til tross for kong Sunjos anstrengelser i å reformere politikken, ble den grunnleggende styringen av regjeringen ble dårligere. Administrasjonen av staten ble preget av korrupsjon. Det førte til uorden i samfunnet og ulike opprør brøt ut blant folket, inkludert opprøret til Hong Gyeongnae. Motstand mot den vestlige katolske religionen og misjoneringen begynte også for alvor i denne perioden.[1]

Kong Sunjo døde i 1834, 44 år gammel, etter å ha styrt i 35 år. Han ble gravlagt ved siden av Jangneung, Paju, graven til kong Injo og dronning Inyeo, men ble senere flyttet til Illeung i Seoul da Feng Shui ved det gamle stedet ble bedømt som uegnet.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Cultural Heritage, the source for Koreans' Strength and Dream» Arkivert 3. mars 2016 hos Wayback Machine.. Cultural Heritage Adminstration Of Korea.
  2. ^ «Heonilleung Royal Tomb Seoul, Korea» Arkivert 6. september 2013 hos Wayback Machine.. Exploring Korea.
Forgjenger:
 Jeongjo av Joseon 
Koreansk monark
(Huset Yi)
Etterfølger:
 Heonjong av Joseon