Sun Race Sturmey-Archer

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sun Race Sturmey-Archer er en taiwansk produsent av interne navgir for tråsykler. Her ved et moderne tregirs fixed planetnavgir med modellbetegnelse S3X.

Sun Race Sturmey-Archer er en taiwansk produsent av sykkelkomponenter etablert i 1972. Selskapet produserer primært drivverk for tråsykler, deriblant utvendige derailleurgir, girskiftere, og interne navgirsystem. Det er kjent som selskapet som kjøpte den tradisjonsrike planetgirprodusenten Sturmey-Archer i 2001.

Historikk[rediger | rediger kilde]

Den 26. mai 1972 ble Roots Enterprise Co. Ltd. etablert av Tony Hsu i Taipei. Den opprinnelige forretningsidéen var å produsere derailleur-gir i Taiwan på grunn av liten tilgjengelighet og fravær av taiwanske produsenter i dette segmentet. De første produktene var 10- og 12-girs derailleursystem og ble solgt til taiwanske sykkelprodusenter. Innen årtiets slutt var varemerket Sun Race registrert.[1] På 80-tallet flyttet produksjonen til Min-Shen-området i Taipei. Selskapet bygget et 1300 m² (14 000 fot2) produksjonsanlegg og hovedkvarter i Sanchung.

I 1994 deltok selskapet i etablering av ITRI, hvilket pr. 2010 er det største forskningssenterert i Taiwan med over 6 000 ansatte, deriblant 1 000 personer med utanning på doktorgradsnivå. Etter konkurrenten Suntours konkurs entret Sun Race i 1995 det amerikanske markedet, med etablering i Oakland, California. I 1996 ble en ny fabrikk åpnet i Sanchung, i en moderne 7-etasjes bygning. Selskapet ble ISO9002-sertifisert og det fikk sitt første patent på en twistshifter kalt Turbo Grip SR-220. Året etter begynte selskapet å benytte 3D-verktøy i utvikling og produksjon. I 1999 åpnet en ny fabrikk, et 24 620 m² (265 000 fot2) produksjonsanlegg og hovedkvarter i Taoyuan.

Selskapet gikk på børs i Taiwan i 2000 og ble ISO9001-sertifisert. Det ble etablert samarbeid med den California-baserte rammeprodusenten Santa Cruz om et profesjonelt sykkellag. Den sponsede rytteren Kathy Pruitt ble junior-verdensmester i utforsykling samme år med utstyr levert av Sun Race. Selskapet gjorde også samme år sitt første store oppkjøp, av det tradisjonsrike 98 år gamle selskapet og pionéren innen navgir, Sturmey-Archer i England. Kjøpesummen var ett pund. Produksjonsmateriell og deler ble flyttet fra England til Taiwan og 300 briter mistet jobben.[2] I 2001 ble selskapsnavnet offisielt endret til Sun Race Sturmey-Archer Inc. Den første fabrikken i Kina ble etablert, i Wuxi, Su Chou. Det ble etablert et salgskontor for Europa i Nederland, og det amerikanske hovedkontoret ble flyttet til Napa i California.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Selskapets historikk
  2. ^ Ian Herbert (13. desember 2000). «Sturmey-Archer follows Raleigh in demise of Nottingham bike industry». Independent Print Limited. Arkivert fra originalen 25. april 2008. Besøkt 25. september 2010. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]