Platycheirus scambus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Sumpfotblomsterflue)
Hopp til navigering Hopp til søk


Platycheirus scambus
hunn
hunn
Vitenskapelig(e)
navn
:
Platycheirus scambus
(Stæger, 1843)
Norsk(e) navn: sumpfotblomsterflue
Hører til: Syrphinae, blomsterfluer,
Aschiza,
fluer
Habitat: Larver lever av bladlus. Voksne fluer på åpne, fuktige marker.
Utbredelse: Palearktis, Nord-Amerika
vanlig i det meste av Norge.

Sumpfotblomsterflue (Platycheirus scambus) er en liten, slank flue som tilhører familien blomsterfluene. Den er vanlig over hele Norge.


Utseende[rediger | rediger kilde]

En liten (7-9 mm), slank, gul og svart blomsterflue. Kroppen er helt blankt svart bortsett fra fire par store, gule flekker på bakkroppen, disse er omtrent firkantede. Hannens bein: For- og mellombeina er gule, baklårene svarte med gul spiss, bakleggene gule med et svart område i midten, bakføttene for det meste svarte. Forlåret har seks kraftige, mørke børster på en rekke på baksiden, disse blir kortere utover. Forleggen er jevnt utvidet, gul uten markerte flekker eller striper, ytterst noe innskåret delvis rundt første fotledd, som er nærmest trekantet. Alle fotleddene er brede og gule. Det ytterste leddet er nærmest rombeformet sett ovenfra. Det første leddet av bakfoten er spoleformet, kraftig, omtrent så bredt som leggen.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Arten finnes særlig på myrer og fuktige gressenger, også ved kanten av ferskvann. Larvene lever av bladlus. Flygetiden varer fra mai til august.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Denne vidt utbredte arten finnes over mye av Palearktis og i Nord-Amerika. I Norge finnes den over hele landet, bortsett fra i høyfjellet og i mesteparten av Finnmark.


Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Litteratur[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]