Summer Night City

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Summer Night City
B-sidePick a Bale of Cotton, On Top of Old Smokey, Midnight Special
Format7" single
Artist, bandABBA
Utgitt1978
Innspilt1978
SjangerPop/europop/disco
SpråkEngelsk
Komponist(er)Benny Andersson, Björn Ulvaeus
Låtskriver(e)Björn Ulvaeus,
Benny Andersson
Produsent(er)Björn Ulvaeus,
Benny Andersson
Plassering(er)
Sølv
Plass i kronologi
«Eagle»
(1978)
Summer Night City
«Chiquitita»
(1979)

«Summer Night City» er en poplåt skapt og fremført av den svenske musikkgruppa ABBA. Låten ble skrevet av Björn Ulvaeus og Benny Andersson.

Historie[rediger | rediger kilde]

Innspillingen av «Summer Night City» ble påbegynt 30. mai 1978 og resultatet var tenkt å utgis på albumet Voulez-Vous i 1979. ABBAs nye innspillingsstudio, Polar Music Studio, var blitt innviet på Kungsholmen i Stockholm den 18. mai, men var ennå ikke klart til å tas i bruk, så innspillingen begynte i Metronome Studio.

Under innspillingen ble låten prøvd i ulike arrangement og den hadde opprinnelig en 43-sekunders balladelignende intro, men denne ble tatt bort før låten ble gitt ut. Til tross for flere ulike forsøk var gruppa fortsatt ikke fornøyd. Å mikse singelen tok minst ei uke, lengre enn noen annen ABBA-låt. ABBA besluttet å gi ut «Summer Night City» som single den 6. september 1978 til tross for sin misnøye. Låten ble den andre av gruppas singler som ikke ble tatt med på noe musikkalbum (den første var «Fernando»). Singlens B-side var et potpurri med de amerikanske folkevisene Pick a Bale of Cotton, On Top of Old Smokey og Midnight Special som gruppa hadde spilt inn allerede i 1975. Disse var de eneste låtene ABBA ga ut som de ikke hadde skrevet selv.

Til tross for ABBAs negative innstilling ble «Summer Night City» en stor hit og toppet listene i Irland, Finland og Sverige. Den var for øvrig gruppas siste single i Sverige. «Summer Night City» var gruppas første single siden «SOS» i 1975 som ikke nådde topp tre på den britiske singlelista.

Den tidligere utgitte lengre versjonen med balladelignende intro ble til slutt gitt ut på CD-boksen ABBA - Thank You For The Music i 1994. På gruppas verdensturné i 1979 hadde de fremført låten med en lignende roligere intro spilt på Benny Anderssons synthesizer.

Listeplasseringer[rediger | rediger kilde]

Liste (1978) Plassering
Australia 13
Belgia 2
Finland 1
Frankrike 15
Irland 1
Japan 24
Canada 34
Mexico 10
Nederland 5
Norge 3
New Zealand 37
Zimbabwe (Rhodesia) 4
Sveits 5
Storbritannia 5
Sverige 1
Vest-Tyskland 6
Østerrike 18