Hopp til innhold

Sult (film)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sult
orig. Sult
Generell informasjon
SjangerBiografisk drama
Utgivelsesår1966
Prod.landNorsk, dansk, svensk
Lengde105 min.
SpråkNorsk, dansk, svensk
Bak kamera
RegiHenning Carlsen
ProdusentGöran Lindgren
ManusforfatterPeter Seeberg
Basert påKnut Hamsuns roman Sult
MusikkKrzysztof Komeda
SjeffotografHenning Kristiansen
Foran kamera
MedvirkendePer Oscarsson
Gunnel Lindblom
Osvald Helmuth
Sigrid Horne-Rasmussen
Birgitte Federspiel
Henki Kolstad
Roy Bjørnstad
Sverre Hansen
Eksterne lenker

Sult er en skandinavisk biografisk dramafilm fra 1966 av den danske regissør Henning Carlsen, basert på romanen til Knut Hamsun ved samme navn. Romanen og filmen regnes som delvis biografisk om Knut Hamsun frem til 1888.

Per Oscarsson, som hadde hovedrollen, sultet i lang tid før filminnspillingen, slik at han skulle få et riktig utseende til rolleskikkelsen. Han ble belønnet med Gullpalmen for beste mannlige hovedrolle i Cannes i 1966 for sin innsats i filmen. Filmen mottok Bodilprisen for beste danske film og Oscarsson Bodilprisen for beste mannlige hovedrolle i 1967.[1]

Filmen er tatt med i Danmarks kulturkanon som ble presentert i 2006.[2]

Handling[rediger | rediger kilde]

I 1890 ankommer en fattig og ensom forfatter ved navn Pontus (spilt av Per Oscarsson) til Kristiania (Oslo) fra landsbygda. Han besøker en pantelåner gjentatte ganger. Han selger eiendeler for litt penger, men gir deretter alt sammen til en tigger. Andre penger han får tak i, gir han også bort. Han har skrevet en artikkel som en avis-redaktør (spilt av Henki Kolstad) sier ja til å publisere, men bare dersom Pontus går med på å gjøre en del korrigeringer. Men Pontus er alt for stolt, og fortsetter derfor å gå sulten.

Pontus ber om et bein som han ønsker å gi til sin fiktive hund, men som han gnager på i hemmelighet i en liten bakgate. Han har flere ganger muligheten til å gjøre situasjonen litt bedre for seg selv, men stoltheten hans kommer i veien hver gang. For eksempel når han takker nei til den sårt tiltrengte hjelpen fra en bekymret kamerat. Når han ikke lenger klarer å betale husleien, kaster hus-eieren (spilt av Else Heiberg) ham ut. En annen utleier gjør det samme kort tid senere. Sulten overvelder Pontus konstant, og han driver mellom hallusinasjon og virkelighet samtidig som han kjemper for å overleve hver dag.

Pontus lider også en rekke ydmykelser, noe som fører ham til kanten av galskap. Han forsøker å søke på jobber, men får avslag. Han stryker på en fysisk eksamen for å begynne som brannmann, fordi han går med briller. En hallusinasjon dreier seg om Ylajali (spilt av Gunnel Lindblom) en tilsynelatende raffinert kvinne han hadde møtt på gaten. Til tross for deres gjensidige flørting, utvikler det seg aldri noe mer mellom dem. Men på en plutselig impuls tar Pontus jobb, som besetningsmedlem på en fraktebåt. Men destinasjonen hans forblir ukjent.

Skuespillere[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Bodilprisen 1967» (dansk). Bodilprisen.dk. Besøkt 15. mai 2020. 
  2. ^ «Kulturkanonen, Film, SULT» (PDF) (dansk). Kulturministeriet. s. 91–92. Arkivert fra originalen (PDF) 23. oktober 2013. Besøkt 29. oktober 2015. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]