Sula (roman)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Sula er en roman fra 1973 av den amerikanske forfatteren Toni Morrison, som senere vant Nobelprisen i litteratur. Romanen ble utgitt på norsk under samme tittel i 1995.[1]

Handlingsreferat[rediger | rediger kilde]

Romanen begynner når byggingen av en ny golfbane blir annonsert, og golfbanen skal bygges på de ødelagte restene av et område som tidligere ble kalt Bottom. «The Bottom» er et nabolag i den fiktive byen Medallion, Ohio. I den første delen av romanen avsløres opprinnelseshistorien til Bottom, så vel som hvordan området fikk navnet sitt: en bonde lovet frihet og et stykke land til slaven sin. Men bare dersom slaven gikk med på å utføre noen vanskelige gjøremål for bonden. Men senere angrer bonden på handelen, og ville ikke gi fra seg jorden sin.

I 1919 vender Shadrack, en tidligere bosatt i Bottom, tilbake etter første verdenskrig. Han sliter nå med kraftig Posttraumatisk stresslidelse, og er ute av stand til å akseptere verden han tidligere pleide å tilhøre. Shadrack bosetter seg i utkanten av byen og forsøker å skape orden i livet sitt, og utvikler metoder for å holde orden i den lille hytta si. En annen metode er oppfinnelsen av National Suicide Day, som eksisterer den 3. januar for å motvirke og oppdele den konstante døden han var vitne til krig. Men dette er egentlig en invitasjon for alle som planlegger å begå selvmord, å dø på denne dagen. Shardrack assimilerer seg aldri med resten av samfunnet, forbanner selv, og begår regelmessige uanstendige handlinger. Men han gjør også forskjellige små strøjobber og selger fisk til byfolk, og blir motvillig vevd inn i det mer urbane samfunnet.

Deretter fokuserer handlingen på familiene til barna Nel Wright og Sula Peace, som begge vokser opp uten noen ordentlig farsfigur. Til tross for alle forskjellene deres, blir Sula og Nel snart veldig gode venner i løpet av ungdomstiden. Men en dag leker de sammen med en annen gutt fra nabolaget, kalt Chicken Little. Men Sula faller i en elv og drukner. De forteller ingen andre om denne hendelsen, men Sula sliter med skyldfølelse. Det som kompliserer situasjonen ytterligere er Shadracks hytte, som har direkte utsikt over den delen av elven hvor drukningen fant sted.

For å finne ut om Shadrack hadde sett noe eller ikke, besøker Sula ham på egen hånd. Men hun klarer ikke å stille noen spørsmål gjennom alle tårene. Shardrack forsøker å trøste henne, og hun løper sin vei. Men hun forlater ved et uhell et belte, som Shadrack henger på veggen hans til minne om hans eneste besøkende ved hytta. En dag forsøker Hannah å tenne et lite bål utendørs, men kjolen hennes tar fyr. Moren hennes, Eva, ser dette skje og hopper ut av vinduet i et forsøk på å kvele flammene, for å redde datterens liv. En ambulanse kommer, men Hannah dør på vei til sykehuset. Moren hennes ble også skadet. Sula hadde imidlertid stått på verandaen, og sett moren sin bli skadd i brannen - men uten å gjøre noe.

Nel velger å gifte seg, og kort tid etter Nels bryllup forlater Sula området blant annet for å begynne ved college. Hun kommer tilbake til Bottom og til Nel, 10 år senere. Resten av byen ser imidlertid på Sula som selve personifiseringen av ondskap for hennes åpenbare ignorering av sosiale konvensjoner. Deres følelser hviler delvis på Sulas forhold til byfolks ektemenn. Ektemennene starter rykter om at Sula også hadde sex med hvite menn. Det som forvirrer byen enda mer er hvordan Shadrack, som behandler alle andre dårlig, alltid behandler Sula med ridderlighet.

Den siste spikeren i kisten for vennskapet mellom Sula og Ned, er en affære Sula utvikler med Nels ektemann, Jude, som deretter velger å forlate Nel. Rett før Sula dør i 1940, forsoner de seg halvhjertet. Med Sulas død oppløses raskt harmonien som tidligere hadde hersket i området, ettersom andre ektepar begynner å krangle igjen - og kvinnene klager over morsrollen igjen. Sula dør alene, og samfunnet deltar ikke engang i begravelsen hennes. Shadrack, hvis PTSD har bleknet end del, er den eneste i området som blir trist over hennes død.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Morrison, Toni (2004). Sula. Aschehoug pocket. Oslo: Aschehoug. ISBN 9788203208324.