Subversion

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Subversion (også kjent som svn etter navnet på kommandolinjeklienten) er et versjonskontrollsystem som brukes til å holde rede på utviklingshistorien til en samling med filer og kataloger. Det distribueres under CollabNet/Tigris.org Apache-style license Arkivert 10. oktober 2006 hos Wayback Machine. og er derfor fri programvare/åpen kildekode.

Historie[rediger | rediger kilde]

Prosjektet ble startet i begynnelsen av år 2000 av CollabNet, Inc. for å utvikle et versjonskontrollprogram som kunne erstatte Concurrent Versions System (CVS). CVS er velprøvd og stabilt, men manglet en del grunnleggende funksjonalitet som for eksempel flytting av filer og versjonering av kataloger. Istedenfor å bygge videre på CVS som er bygd oppå RCS, valgte utviklerne å starte helt på nytt, basert på erfaringene fra bruken av CVS.

Den grunnleggende designen av Subversion ble tenkt ut av Jim Blandy som sammen med Karl Fogel brukte CVS på daglig basis, men som etterhvert ble frustrert over begrensningene som programmet inneholdt. Da CollabNet kontaktet Karl Fogel for å lage et nytt versjonskontrollsystem, gikk han sammen med Jim Blandy og Ben Collins-Sussman inn i prosjektet der de arbeidet videre på den modellen som Blandy hadde laget. Prosjektet fikk raskt hjelp av mange innen opensourcemiljøet, og inneholder i dag bidrag fra hundrevis av personer.

Funksjonalitet[rediger | rediger kilde]

  • Versjonskontroll av katalogstruktur i tillegg til enkle filer, flytting av filer og kataloger kan gjøres uten å ødelegge historien.
  • Atomisk innlegging; enten går hele innleggingen inn i depotet eller ingenting.
  • Globale revisjonsnumre – relaterte forandringer kan legges inn i en og samme revisjon.
  • Lagring av metadata, informasjon som kan lagres i tillegg til innholdet i filen.
  • Versjonskontroll av symbolske lenker.

Versjoner[rediger | rediger kilde]

5. juni 2000
Prosjektet blir opprettet i CVS.
30. august 2001
Subversionkildekoden importeres inn i et nytt Subversiondepot, all tidligere historie blir liggende igjen i CVS.
23. februar 2004
Versjon 1.0.0.
29. september 2004
Versjon 1.1.0.
21. mai 2005
Versjon 1.2.0.
2. januar 2006
Version 1.3.0.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]