Stygge Krumpen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Stygge Krumpen
avtegning av gravsten i Mariager kirke av Johann Gottfried Burman Becker. Det Kgl. Biblioteks billedsamling
Født1485Rediger på Wikidata
Trudsholm
Død21. jan. 1551Rediger på Wikidata
Viborg
BeskjeftigelseKatolsk prest, katolsk biskop Rediger på Wikidata
Embete
  • Biskop (1519–) Rediger på Wikidata
SøskenOtte Krumpen
NasjonalitetDanmark
GravlagtMariager kirke

Gravsteinen til Stygge Krumpen i Mariager kirke.

Stygge Krumpen (født 1485, død 21. januar 1551[1]) var en dansk biskop og adelig som levde under reformasjonen i Danmark-Norge og under kongene Christian II, Fredrik I og Christian III. Krumpen var den siste katolske biskopen av Børglum kloster. Han og broren Otte Krumpen var òg de siste mannlige medlemmene av den gamle jyske adelsslekten Krumpen.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Stygge Krumpen ble født på Skøttrup Hovedgaard (nå Trudsholm) som ligger litt nord for Havndal mellom Randers og Hadsund i Jylland.[2] Han var sønn av Jørgen Krumpen til Skjøtterup og Anne Styggesdatter Rosenkrantz, og ble oppkalt etter morbroren. Han hadde to søstre, Marine og Johanne, og to brødre, Jacob, som døde i 1518, og Otte, som fikk en viktig rolle i den danske historien.

Krumpen studerte først ved Universitetet i København og fikk graden baccalauerus articum. I 1507 ble han immatrikulert ved universitetet i Greifswald i Nord-Tyskland, der han utdannet seg til magister.

Navnet[rediger | rediger kilde]

Navnet «Stygge» har ingen forbindelse med adjektivet «stygg»; det er et guttenavn beslektet med navnet «Stig». Stygge Krumpen fikk trolig dette fornavnet for å hedre at morbroren Niels Stygge ble utnevnt til biskop i Børglum, med tiltredelse i 1486.

Karriere[rediger | rediger kilde]

Børglum kloster

Morbroren Niels Stygge var biskop av Børglum, og sørget for at Stygge Krumpen fikk en geistlig stilling i bispedømmet før han ble magister. Storebroren Otte stod nær kong Christian, og i 1514 ble Stygge Krumpen kongelig sekretær i kanselliet. Han spilte en viktig rolle som økonomisk rådgivar for kongen. Krumpen arbeidet fem år i kanselliet, og fikk i denne tiden flere geistlige embeter.

I 1519 blei Krumpen biskop av Børglum i Vendsyssel da morbroren trakk seg tilbake. Niels Stygge ble til gjengjeld klosterleder etter at de to samman hadde avsatt prosten der for «tyveri», noe han senere reiste sak mot dem for i Vatikanet. Krumpen kom også i strid med Hans Tolder, konges lensherreAalborghus, og kjempet mot kongens rett til vrakgods i bispedømmet.

I ettertiden har Krumpen blitt kjent som grisk og kranglevoren. Noe av dette ryktet kan være farget av synet på katolske geistlige under og like etter reformasjonen. Han skal òg ha brutt sølibatet ved å ha hatt slektningen Elsebeth Gyldenstjerne, konen til Bonde Due Munk, boende med seg.

Stygge Krumpen gikk sammen med adelsfolkene som reiste seg mot Christian II og fordrev ham i 1522-23. I 1525 gav den nye kong Fredrik I ham brev på prostiet Børglum. I 1529 var Stygge Krumpen med prins Christian til Norge. Han deltok også på riksrådsmøter, men var ellers ikke nært knyttet til kronen. I 1533 gikk han mot prins Christian som ny konge, men godtok ham likevel da han ble valgt i 1534. Han kjempet hardt mot lutherdomen, og ba de tyske ledende katolske teologene Johannes Coclæus og Johan Eck komme til Danmark for å omvende folk tilbake til katolisismen. Han skal og ha hatt kontakt med den norske reformasjonsmotstanderen Olav Engelbrektsson.

Under grevefeiden ble Krumpen fordrevet av bondeopprørerne til skipper Clement. Etter at grevefeiden sluttet i 1536 med seier for Christian III ble reformasjonen innført i Danmark-Norge. Biskopene ble avsatt og fengslet. Krumpen var i fangenskap fram til 1542. En tid delte han fengsel med Christian II på Sønderborg slott. De siste årene av livet sitt giekk han gjennom mange rettssaker for det han hadde gjort som biskop. Fra 1543 ble han utnevnt til lensherreAsmild kloster i Viborg, et nonnekloster som var blitt tatt som krongods under reformasjonen. Her døde han i 1551, og ble gravlagt i familiegraven i Mariager kirke.

Stygge Krumpen i ettertiden[rediger | rediger kilde]

  • I 1525 gav Stygge Krumpen byretter til Sæby, og han er senere blitt minnet i byen med en statue.
  • «Stygge Krumpens Laug» er en forening som arbeider for vern av kulturen i Vendsyssel.
  • Han er omtalt i romanen Stygge Krumpen av Thit Jensen fra 1936.
  • I 2011 produserte dansk TV2 en julekalenderserie i Vendssyssel, der gjenferdet til Stygge Krumpen var med.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]