Sturmey-Archer

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Sturmey Archer var en britisk produsent av navgir for tråsykler. I 2001 ble selskapet kjøpt av det taiwanske selskapet SunRace.

Historikk[rediger | rediger kilde]

Utsnitt av 1911-modell Sturmey Archer 3-trinns navgir.

Tidlig på 1900-tallet utviklet og patentbeskyttet ingeniøren William Reilly og journalisten Henry Sturmey hvert sitt tretrinns navgirsystem. Løsningene hadde tilsvarende indre struktur, med en enkelt planetserie som ga tre utvekslinger, et reduksjonsgir, direkte-overføring, og et overdrive.

Sturmey og Reilly ble introdusert til hverandre av den kjente sykkeljournalisten F.T. Bidlake. Alfred Pellant hadde i et brev til Bidlake fortalt at han arbeidet med Reilly på et tretrinns navgir. En stund etter fortalte også Sturmey om sitt arbeid med en ny løsning. Bidlake fortalte dette til Frank Bowden, administrerende direktør for sykkelprodusenten Raleigh.

Reilly presenterte løsningen for Bowden omtrent samtidig med at Sturmey patentbeskyttet sin løsning. Kort etter ble et fellesmøte avholdt, der det kom til enighet om at Bowden skulle få bygget Reillys nav med navnet Sturmey-Archer.

Selskapet ble stiftet som syndikatet the Three-Speed Gear Syndicate den 28. januar 1903.