Stupid Cupid

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

«Stupid Cupid» er en amerikansk sang, skrevet av Neil Sedaka og Howard Greenfield. Den ble en hit for Connie Francis in 1958.

Våren 1958 lå Francis som # 4 på Billboard Hot 100-listen med sin gjennombruddshit, en rockballadeversjon av standardsangen «Who's Sorry Now?». Oppfølgeren «I'm Sorry I Made You Cry», som var i en liknende stil, hadde knapt nådd Top 40 og Francis erindrer: «Jeg visste jeg måtte komme med en hit på den tredje platen. Det var avgjørende. Jeg hørte på hver forleggers sang i New York, men ingen fenget meg».[1] Til slutt fikk Don Kirshner i Aldon Music Greenfield og Sedaka (som var ansatt som låtskrivere hos Aldon) til å besøke Francis i hennes hjem for å promotere deres sanger: Etter å lyttet til et antall ballader, som både Francis og hennes besøkende, Bobby Darin, følte var for sofisitikerte for å appellere til tenåringsmarkedet, spurte Francis om låtskriverne hadde «noe litt mer livelig». Greenfield ba Sedaka om å spille «Stupid Cupid», et uptemponummer ment for the Shepherd Sisters. Sedaka innvendte mot at Francis, en classy lady, ville bli fornærmet over å bli promotert en slik barnslig sang, men Greenfield tilbakeviste Sedakas innvendinger og sa: «Hva har vi å tape, hun hater alt vi skriver, gjør hun ikke? Spill den allerede!» Etter å ha hørt bare noen linjer erindrer Francis: «Jeg begynte å hoppe opp og ned og jeg sa: Det er det! Dere karer skrev min neste plate!».[2]

Francis spilte inn «Stupid Cupid» 18. juni 1958 i Metropolitan Studio (NYC): LeRoy Holmes dirigerte koret og orkesteret, mens Morty Kraft produserte sessionen. Bemerkelsesverdig for innspillingen er det ukrediterte bassgitararbeidet: et kompleks og energisk riff som har overlevd tiårenes løp og har bevist å være én av den tidlige rock and rollens best innspilte bassgitarsessioner. En versjon av «Carolina Moon», inspilt i Metropolitan Studio 9. juni med Kraft som produsent og Joe Lipman som dirigent ble brukt som B-side. «Stupid Cupid» og «Carolina Moon» ble utgitt på singlen MGM K 12683 i juni 1958.

«Stupid Cupid» ble en rimelig sterk comebacksang for Francis og nådde Top 15 i august samme år med en besteplassering som # 14 på Billboard Hot 100-listen. Francis måtte vente til 1959 for å gjøre sin tilbakekomst på Top 10 med «My Happiness».

Andre versjoner[rediger | rediger kilde]

 • Maureen Evans. Hun gjorde sin første kjente innspilling med coverversjoner av «Stupid Cupid»/«Carolina Moon». De ble utgitt på singlen Embassy 45 WB 300 i september 1958. Embassy Records produserte soundalike-versjoner av aktuelle hits for Woolworths, som ble solgt til en lavere pris enn originalhitene.
 • Wanda Jackson. Utgitt på LP-platen Right or Wrong (Capitol ST 1596) i oktober 1961
 • Jordan McCoy. Han fremførte sangen i American Idols American Juniors
 • Manda Moore. Utgitt på CD-platen The Princess Diaries – Original Soundtrack (Disney 860731) i 2001
 • Queen hadde med «Stupid Cupid» i rock 'n' roll-medleyene i gruppas liveshows i 1970-årene
 • Neil Sedaka, én av sangens låtskrivere, spilte inn sin egen versjon i 1959. Den ble utgitt på LP-platen Neil Sedaka (RCA Victor LSP 2035 (stereo) og RCA Victor LPM 2035 (mono)) i USA i 1959 og på single i ItaliaRCA Italiana-etiketten. B-siden var «As Long As I Live».
 • White Bear – Björn Nilsson and The Rocksters. Utgitt på EP-platen Karusell KSEP 3134 i desember 1958
 • Jo Wyatt (fra Minipops)[3]

På andre språk[rediger | rediger kilde]

 • Brasilianske Celly Campelo. Hun spilte inn en portugisiskspråklig versjon, «Estúpido Cupido». Den ble utgitt på singlen Odeon 14434 i mars 1959. Teksten var skrevet av Fred Jorge
 • Arja Koriseva. En finskspråklig versjon, «Tuttu juttu», ble utgitt på hennes CD, Arja Koriseva (Finnlevy FCD 5149) i 1990. Teksten var skrevet av Turkka Antero Mali
 • Danny Mann, Orchester Johannes Fehring. De spilte inn en tyskspråklig versjon med tittelen «Sexie Hexy». Utgitt på singlen Polydor 23 859 i 1958. Teksten var skrevet av H. Kia og Kurt Hertha. A-siden var «Hula Hoop».

Norsk versjon[rediger | rediger kilde]

Bjørn Lundquist har skrevet en norsk versjon. Den bærer tittelen «Tamagotchi».

Innspilling[rediger | rediger kilde]

Kara fra Sahara. Utgitt på CD-platen Kara fra Sahara (Barneselskapet BSCD 1006) i 1997.

Listeplasseringer[rediger | rediger kilde]

Artist Sangtittel Liste Høyeste
plassering
Uker på listen Dato for listeplassering
Connie Francis «Stupid Cupid»/«Carolina Moon» Storbritannia Storbritannia #
Connie Francis «Stupid Cupid» USA Billboard Hot 100-listen # 14 19 23. august 1958

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ [1]
 2. ^ [2]
 3. ^ What Happened to the Minipops? Channel 4