Stroboskop

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Bilde av en ball som spretter.

Et stroboskop er et instrument som deler lys opp i glimt (lynblink). De tidlige strobene fra 1800-tallet besto av roterende spalter foran en lyskilde, mens en i dag lager lyspulser med xenonlys, annet laserlys eller LEDer. Betegnelsen stroboskop blir også brukt om en skive med radielle streker, som tjener til å vise en platespillers rotasjonshastighet. Se nedenfor.

Prinsippet med pulserende lys er blitt brukt til å studere ting i bevegelse. Ved riktig hastighet kan en «fryse» roterende bevegelser eller avsløre uønskede forskyvninger og «kast» i akslinger.

I og med at samme glimtprinsippet er i bruk ved opptak av levende film, kan en på kino se flypropeller stå stille eller rotere baklengs under start og stopp.

Underholdningsbransjen bruker strobelys i sammenheng med dans. Lys fra stroboskop kan fremprovosere anfall hos personer med fotosensitiv epilepsi.

Platespiller[rediger | rediger kilde]

For å måle rotasjonshastigheten til en platespiller brukes en lyskilde som gir stroboskopisk lys (glimlampe eller LED). Denne lampen lyser på en skive (kalt stroboskopskive) som legges på platespillerens tallerken ved måling. Denne skiven har jevnt fordelte radielle streker som synes å stå stille ved riktig hastighet. Går platespilleren for fort, synes strekene å bevege seg langsomt forover, og omvendt for for lav hastighet. Platenes gitte hastigheter (78, 45, 33 1/3) er definert for å muliggjøre slik hastighetsmåling ved bruk av både 50 Hz og 60 Hz lysnettfrekvens. Antallet radielle striper er forskjellig for hver hastighet og lysnettfrekvens. Eksempelvis bruker rotasjonshastigheten 33 1/3 omdreining per minutt, 60/33.3333... = 1,8 s per omdreining. Lyset blinker i Europa med 100 Hz (to blink per periode, siden det er to spenningsmaksima i perioden). Det blir 1,8*100 = 180 blink per omdreining, som passer med 180 radielle streker på stroboskopskiva. I USA og andre land med 60 Hz lysnettfrekvens vil det trengs 1,8*120 = 216 streker for å måle samme omdreiningstall.