Strekdvergmåler

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Strekdvergmåler
Strekdvergmåler
Vitenskapelig(e)
navn
:
Eupithecia exiguata
Hübner, 1813
Norsk(e) navn: strekdvergmåler
Hører til: dvergmålere, Larentiinae, egentlige målere,
målere,
sommerfugler,
insekter
Habitat: skogkanter, hager, parker
Utbredelse: Palearktis

Strekdvergmåler (Eupithecia exiguata) er en sommerfugl i gruppen av de egentlige målere (Geometridae). Den hører til den artsrike slekten dvergmålere og er funnet nord til Hordaland i Norge.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En liten (vingespenn 18 – 22 mm), slank, grå måler. Den kan kjennes på at forvingene er noe tilspissede og på at den har oppbrutte, svarte streker langs lengdeårene. Forvingen er lyst grå med mange, mer eller mindre tydelige, tverrbånd. Litt utenfor midten har den et, vanligvis tydelig, tverrbånd som har en skarp, vinkelformet innskjæring (spissen vender innover) nær forkanten, utenfor dette båndet et dobbelt, gråhvitt tverrbånd. Vingens ytre del er grå med en smal, hvit tverrstripe. Bakvingen er gråhvit. Larven er lang og slank, naken, grønn med en smal, rød sidestripe.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Arten finnes i skogkanter, hekker, hager og parker. Larvene kan finnes på en rekke forskjellige busker og løvtrær, blant andre slåpetorn, hegg, hagtorn, berberis og rips. De voksne målerne flyr i mai – juni.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten finnes i Europa, unntatt lengst i sør, og i Nord-Asia. I Norge finnes arten på Østlandet, Sørlandet og på Vestlandet nord til Hordaland.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]