Straumen (Inderøy)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Straumen
Straumen Inderøy 2.jpg
Sundet mellom Borgenfjorden og Trondheimsfjorden, som har gitt navn til Straumen
LandNorge Norge
FylkeTrøndelag
KommuneInderøy
Areal1,39 km²
Befolkning1 744[a] (2020)
Bef.tetthet1 254,7 innb./km²
Høyde over havet6 meter
Postnummer7670 Inderøy

Straumen
63°52′15″N 11°17′59″Ø

Straumen er det største tettstedet og administrasjonssenteret i Inderøy kommune i Trøndelag. Tettstedet har 1 744[1] innbyggere per 1. januar 2020, og er oppkalt etter tidevannsstrømmen som forbinder Borgenfjorden med resten av Trondheimsfjorden.

Tjenestetilbud[rediger | rediger kilde]

Gammel trehusbebyggelse i tettstedet Straumen, administrasjonssentrum i Inderøy kommune. Det gule huset midt i bildet rommer Nils Aas Kunstverksted.
Muustrøparken på Straumen er skulpturpark og Inderøy kommunes tusenårssted. Ringstu, som er flyttet til parken, er et av Straumens eldste bevarte hus. Muusbrua er fra 1816.

I tillegg til butikker og bank, finnes en rekke offentlige tjenester på Straumen, deriblant Sakshaug skole, Inderøy ungdomsskole, Inderøy videregående skole og Sund folkehøgskole. Ved Straumen ligger også Sakshaug kirke og Sakshaug gamle kirke fra 1100-tallet.

Kultur[rediger | rediger kilde]

Straumen har flere kulturinstitusjoner, blant annet Nils Aas Kunstverksted og Inderøy Kulturhus. I tillegg har Muustrøparken en rekke skulpturer av Nils Aas. Tettstedet er årlig sted for jazzfestivalen SoddJazz, og er en del av «Den Gyldne Omvei».

I Straumen finner du også Sund Folkehøgskole, som har en svært anerkjent jazzlinje. En stor del av Norges jazzmusikere har gått ved denne skolen.[trenger referanse]

Jorder på Straumen med kulturhuset, Inderøy videregående skole og kommunehuset i bakgrunnen

Historie[rediger | rediger kilde]

Straumen har alltid vært et landbruksområde. Store deler av dagens tettsted er bygd på land fra gården Næss. I middelalderen var området sentrum i fylket Øyna, som omfattet foruten Inderøy også Beitstad og Verran. Sakshaug gamle kirke, bygget i grovkrystallisk marmorstein, var da fylkeskirke. Erkebiskop Eystein innviet kirken 1184. I 1869-1871 ble den nye Sakshaug kirke oppført.

Under eneveldet og i unionstiden var Straumen og Inderøy administrasjonssete for Nordre Trondhjems Amt. Både amtmannen og sorenskriveren bodde på den andre siden av Straumen, på gårdene Sund og Vika. Fylkeshovedstaden ble flyttet til Steinkjer først på 1900-tallet.

Transport[rediger | rediger kilde]

På Straumen munner også fylkesvei 761 fra Vist ut i fylkesvei 755 med videre forbindelse til europavei 6. Straumen har en begrenset busstilbud med Trønderbilene. Straumen ligger cirka 22 km fra Steinkjer, cirka 75 km fra Norwegian-road-sign-771.0.svg Trondheim lufthavn, Værnes og cirka 105 km fra Trondheim.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Tettsteder. Folkemengde og areal, etter kommune.». Statistisk sentralbyrå. 6. oktober 2020. Besøkt 9. oktober 2020. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]