Hopp til innhold

Strandhåndball

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sonja Kuebelbeck med et skudd på mål i Tyskland i 2006

Strandhåndball eller sandhåndball, også kalt beachhåndball, er en sport der man spiller håndball i sand.

Regler[rediger | rediger kilde]

En kamp har to omganger à ti minutter. Mellom omgangene skal det være en pause på tre-fem minutter. For å vinne en kamp må et lag vinne to omgangspoeng. Hver omgang starter med 0-0, og det laget som har mest målpoeng etter endt omgang, vinner omgangspoenget (i likhet med set i volleyball og tennis). Ender en omgang likt, spilles det «golden goal» for å avgjøre omgangen. Det lages som først tar ledelsen, vinner omgangen.

Dersom lagene vinner en omgang hver, skal kampen avgjøres på såkalt «solo mot målvakt» eller "shoot-out". Hvert lag får fem kast hver, hvor det fortsatt telles ett- eller topoengere med samme regler som i ordinær spilletid. Står det fortsatt likt etter fem skudd hver, skal fem nye spillere skyte. Her blir kampen avgjort så fort et av lagene tar ledelsen, til tross for at ikke alle fem har skutt.

En beachhåndballbane skal være 27 meter lang og 12 meter bred. Det skal ha et dekke på minst 40 cm sand.

Et mål teller ett poeng, men det skal utdeles to poeng for ekstra flotte scoringer, dersom målvakten scorer eller dersom det scores på straffekast. Også spesielle spillere kan få to poeng. Dommeren avgjør når det skal idømmes to poeng for mål.


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata