Strandflatbelg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Strandflatbelg
Strandflatbelg
Vitenskapelig(e)
navn
:
Lathyrus japonicus
Willd.
Norsk(e) navn: stranderteknapp,
strandskolm
Hører til: erteknappslekta,
erteblomstfamilien,
Fabales
Habitat: havstrender
Utbredelse: nordlige halvkule, Chile

Stranderteknapp (Lathyrus japonicus) er en flerårig urt i erteknappslekta i erteblomstfamilien (Fabaceae).

Den blir opptil 80 cm høy. Planten er grågrønn og som regel hårløs. Stenglen er nedliggende og med ribber, men uten kanter. Bladene sitter spredt, og de er likefinnede med 3-5 par småblader. Bladspissen er omdannet til en slyngtråd, som tidvis er forgrenet. Småbladene er ovale og læraktige med hel rand. Blomstringstiden er juni–august. De rødfiolette blomstene sitter i korte klaser, som har en lang stilk som går ut fra bladhjørnene. Frukten er en brun belg, som er 3–5 cm lang.

Stranderteknapp vokser langs kysten på grusstrender og sanddyner, ofte i store bestander. Frøene beholder spireevnen 4–5 år i sjøvann. Arten er sirkumborealt utbredt på hele den nordlige halvkule og finnes også i Chile. I Norge finnes stranderteknapp spredt langs hele kysten. En skiller ofte mellom to underarter sørlig strandflatbelg subsp. maritimus og nordlig strandflatbelg subsp. japonicus.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Strandflatbelg i Canada
  • C. Grey-Wilson og M. Blamey; norsk utgave T. Faarlund og P. Sunding (1992). Teknologisk Forlags store illustrerte flora for Norge og Nord-Europa. Teknologisk Forlag. s. 210–211. ISBN 82-512-0355-4. 
  • Strandflatbelg i Artsdatabanken. Besøkt 2. april 2016.
  • «Strandvial». Den virtuella floran. Besøkt 2. april 2016. 
  • «Lathyrus japonicus». Flora of China. Besøkt 2. april 2016. 
  • R. Elven m.fl. (red.) Lathyrus japonicus i Annotated Checklist of the Panarctic Flora (PAF): Vascular plants. Besøkt 2. april 2016.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]