Strandflatbelg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Strandflatbelg
Nomenklatur
Lathyrus japonicus
Willd.
Populærnavn
strandflatbelg,
strandskolm
Hører til
erteknappslekta,
erteblomstfamilien,
Fabales
Økologi
Habitat: havstrender
Utbredelse: arktiske og kjølig tempererte strøk på nordlige halvkule, Chile
Strandflatbelg i Canada

Strandflatbelg (Lathyrus japonicus) er en flerårig urt i erteknappslekta i erteblomstfamilien (Fabaceae).

Den blir opptil 80 cm høy. Planten er grågrønn og som regel hårløs. Stenglen er nedliggende og med ribber, men uten kanter. Bladene sitter spredt, og de er likefinnete med 3-5 par småblader. Bladspissen er omdannet til en slyngtråd, som tidvis er forgrenet. Småbladene er ovale og læraktige med hel rand. Blomstringstiden er juni–august. De rødfiolette blomstene sitter i korte klaser, som har en lang stilk som går ut fra bladhjørnene. Frukten er en brun belg, som er 3–5 cm lang.

Strandflatbelg vokser langs kysten på grusstrender og sanddyner, ofte i store bestander. Frøene beholder spireevnen 4–5 år i sjøvann. Arten er sirkumborealt utbredt på hele den nordlige halvkule og finnes også i Chile. I Norge finnes strandflatflatbelg spredt langs hele kysten, men den mangler i Trøndelag. En skiller ofte mellom to underarter, den glatte sørlig strandflatbelg subsp. maritimus og den hårete nordlig strandflatbelg subsp. japonicus, men underartene gir liten mening når en betrakter arten fra et globalt perspektiv.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • C. Grey-Wilson og M. Blamey; norsk utgave T. Faarlund og P. Sunding (1992). Teknologisk Forlags store illustrerte flora for Norge og Nord-Europa. Teknologisk Forlag. s. 210–211. ISBN 82-512-0355-4. 
  • Strandflatbelg i Artsdatabanken. Besøkt 2. april 2016.
  • «Strandvial». Den virtuella floran. Arkivert fra originalen 13. juli 2022. Besøkt 2. april 2016. 
  • «Lathyrus japonicus». Flora of China. Besøkt 2. april 2016. 
  • R. Elven m.fl. (red.) Lathyrus japonicus i Annotated Checklist of the Panarctic Flora (PAF): Vascular plants. Besøkt 2. april 2016.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]