Storrussland

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Kart fra 1677 over Moscovie: Grande et Blanche Russie. Storrussland er innenfor den grønne avgrensningen.

Storrussland (russisk: Великороссия; Velikorossija) er et tidligere navn på det russiske kjernelandet, da som motsetning til land som ble erobret senere, slik som Lillerussland (Ukraina) og Hviterussland.

Historikk[rediger | rediger kilde]

Uttrykket «Storrussland» sies å ha kommet fra gresk Μεγάλη Ῥωσ(σ)ία, Megálē Rhōs(s)ía[1], brukt av bysantinerne for de nordlige deler av Rus.

I perioden 1654–1721 benyttet de russiske tsarene navnet i sin offisielle tittel, der det blant annet inngikk «hersker over hele Rus: Det store, det lille, og det hvite».[trenger referanse]

Uttrykket Storrussland er i stor grad gått ut av bruk. Den siste gangen det fortsatt var i generell og noenlunde entydig bruk var på 1800-tallet.[trenger referanse] Uttrykket var da alminnelig og meningsfylt særlig for historikere, lingvister og etnografer.[trenger referanse]

Storrussere og storrussisk[rediger | rediger kilde]

Innbyggere av det russiske kjernelandet Storrussland kan kalles storrussere, til forskjell fra lillerussere (sjeldent også kalt smårussere) fra Ukraina (Lillerussland), særlig i østområdene som tidligere tilhørte Østerrike-Ungarn, blant annet rutenere, og hviterussere fra Hviterussland.[trenger referanse] I språkvitenskapen kan man tilsvarende skille mellom storrussisk som er det folk flest mener med «russisk», hviterrussisk og lillerussisk (ukrainsk).[2] Sammen danner de tre formene for russisk den østlige greinen av den slaviske språkfamilien, og er så nært beslektet at noen ser på dem som dialekter av samme språk.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Vasmer, Max (1986). Etymological dictionary of the Russian language. Moscow: Progress. s. 289. 
  2. ^ Stevenson, Victor (1985). Ordenes historie: den vestlige verdens språk i tekst og bilder. Oslo: Grøndahl. s. 179. ISBN 8250407156. 

Kilder[rediger | rediger kilde]