Stormfulle toner

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Stormfulle toner
orig. Заговор обречённых
Generell informasjon
Utgivelsesår1952
Prod.landSovjetunionen
Lengde103 min.
SpråkRussisk
Bak kamera
RegiGrigorij Aleksandrov
ManusforfatterNikolai Virta
MusikkVissarion Sjebalin
Prod.selskapMosfilm
Eksterne lenker

Stormfulle toner (originaltittel: russisk: Композитор Глинка) er en sovjetrussisk historisk-biografisk film fra 1952, regissert av Grigorij Aleksandrov.[1][2] Filmen omhandler den russiske komponisten Mikhail Glinkas liv.

Handling[rediger | rediger kilde]

Den unge komponisten Mikhail Glinka fremfører sitt nye verk ved en soaré i grev Vielgorskijs hjem. Publikum liker imidlertid annerledes musikk, og er ikke interessert i komponistens produksjon. Den skuffede Glinka bestemmer seg for å lære seg å bedre musikk i Italia. Etter å ha kommet hjem fra Italia ønsker han å skrive en ny russisk opera. Men Tsar Nicholas I forandrer deretter navnet på operaen til «Et liv for tsaren» og han tildeler en librettist: Baron Georg von Rosen.

Når Glinka møter ham blir han sjokkert. Rosen snakker russisk med en merkbar tysk aksent. Premieren for stykket blir imidlertid vellykket, men Glinka er likevel ikke helt fornøyd med von Rosen sitt arbeid. Når tsaren får vite at Glinkas opera «Ruslan og Ljudmila» er basert på et emne av Aleksandr Pusjkin, ser tsaren på dette som oppvigleri. Dette ender med å bli en bitter opplevelse for Glinka.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]