Storfjorden (Ørsta)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Storfjorden
LandNorges flagg Norge
Kart
Storfjorden
62°10′05″N 6°34′06″Ø

Storfjorden er en fjord i Ørsta og Volda kommuner i Møre og Romsdal. Den er en gren av Hjørundfjorden,[1][2] som er 11 kilometer lang. Fjorden begynner mellom Hustadneset og Stålbergneset, hvor Norangsfjorden tar av mot øst, og går inn til bygda Bjørke i fjordbotnen.[3]

Fjorden ligger i fjellområdet Sunnmørsalpene, med fjell på over 1500 moh på begge sider.

Med unntak av den isolerte bygda Skår på vestsida er den ytre delen av fjorden ubebodd. Langs den indre delen av fjorden ligger på østsida bygdene Viddal og Leira, mens bygda Finnes ligger på vestsida, disse ligger alle i Volda konnune. Fylkesvei 5892 går fra Viddal og inn fjorden til Bjørke og videre opp Skjåstaddalen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Storfjorden - Hjørundfjordportalen». hjorundfjord.no (norsk nynorsk). Besøkt 2. juni 2020. «Storjorden heiter indre del av Hjørundfjord. Den må ikkje blandast saman med storebror Storfjorden lenger ute. Storfjorden her er namnet på fjordpartiet frå etter Hustadneset i vest og frå rundinga av Stenes i aust og innover til Bjørke.» 
  2. ^ Thorsnæs, Geir (7. november 2019). «Hjørundfjorden». Store norske leksikon. Besøkt 2. juni 2020. «Bygdene rundt fjorden, særlig rundt de innerste armene, Storfjorden og Norangsfjorden, har stadig vært hjemsøkt av katastrofale ras og skred.» 
  3. ^ Storfjorden på Norgeskart.no fra Statens kartverk