Store Bror

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Storebror)
Hopp til: navigasjon, søk

Store Bror (engelsk: Big Brother) er den angivelige diktator i George Orwells roman 1984 om den fiktive totalitære staten Oceania, som har utviklet til det perfekte mekanismene for kontroll og undertrykkelse av borgerne.

I det samfunn som beskrives av Orwell, er alle og enhver overvåket av myndighetene. «Store Bror» er alle steds nærværende, og følger med til og med inn i livets mest intime sfærer. «Store Bror» følger også med på enkeltmenneskets seksualliv. Befolkningen blir hele tiden påminnet om dette med slagordet «Store Bror ser deg» (Big Brother is watching you).

Romanens hovedperson, Winston Smith, er ikke overbevist om at Store Bror virkelig eksisterer som et menneske. Da han får anledning til å spørre et medlem av «det indre Parti» om dette, får han til svar at Store Bror er legemliggjøringen av Partiet selv, og at Store Bror aldri vil dø. Det later altså til at Store Bror bare er en maske de anonyme herskerne i den totalitære staten bruker, en personifisering av absolutt makt. Det heter i romanen at Store Bror har til funksjon å være et fokuspunkt for kjærlighet og frykt, følelser det er lettere å ha for et individ enn for en organisasjon.

Se også[rediger | rediger kilde]