Store Kongensgade

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Store Kongensgade
Store Kongensgade from Kongens Nytorv.jpg
Store Kongensgade fra Kongens Nytorv
Basisdata


Store Kongensgade
55°41′05″N 12°35′18″Ø

Store Kongensgade er en av hovedgatene i bydelen Ny-København i København, anlagt i 1663 som Ny Kongensgade. Gaten løper fra Kongens Nytorv til Østerport med et knekk ved Esplanaden.

Store Kongensgade inngår i Ring 2 og er enveiskjørt fra Østerport mot Kongens Nytorv, mens Bredgade/Grønningen er enveiskjørt i den motsatte retning. Disse ensretningene ble innført 9. april 1940.

I husrekken mellom nummer 7 og nummer 17B er det inngang til etablissementet Boltens Gård. Gullsmedfirmaet A. Dragsted ligger i Store Kongensgade 20. I gaten ligger også Ritzaus Byrå (i nr. 14) og Dagbladet Information (i nr. 40C, i Sankt Annæ Passage).

Mellom Store Kongensgade og Bredgade ligger Marmorkirken, og Marmorkirken Station, som er under oppførelse, kommer til å ha hovedtrapp ut mot Store Kongensgade.

Mellom Store Kongensgade og Grønningen er et lite bornholmerkvarter med gatene Hammerensgade, Jens Kofods Gade, Poul Ankers Gade og Bornholmsgade. I nordenden av Store Kongensgade, hvor den støter sammen med Grønningen, er det et lite grønt anlegg, hvor skulpturen Atlas bærende Himmelkuglen paa Skuldrene er oppstilt.