Store Brevik

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Store Brevik
KommuneVestby
Innbyggere3000 (omtrentlig)
NavnebakgrunnOppkalt etter gård
Beliggenhet
Kart
Store Brevik
59°30′25″N 10°41′36″Ø

Store Brevik, lokalt Brevik (må ikke forveksles med byen Brevik), er en tettbebyggelse i Son ved Oslofjorden, sør i Vestby kommune i Akershus.

Store Brevik ligger på fastlandet øst for Jeløyas nordspiss, og var opprinnelig en gård som på 1970-tallet ble bygget ut av OBOS. Store friarealer, park og strandområder preger området. Bebyggelsen i dag er en blanding av rekkehus, eneboliger, villaer og hytter. Området har[når?] omtrent 3 000 innbyggere. I 2006 ble det tidligere tettstedet "Son/Store Brevik" innlemmet i tettstedet Moss.

Lokale virksomheter[rediger | rediger kilde]

Søndre Brevik gård er en av de eldste bevarte gårdene på stedet. Store Brevik er kanskje mest kjent for å huse rehabiliteringssenteret CatoSenteret. Senteret huser offentlig svømmehall og kiosk. I samme bygg ligger Brevik legesenter.

På Søndre Brevik finnes båthavn, dagligvareforretning med post i butikk, og spisested. Dessuten var det lenge et gartneri her, som veistrekningen Gartnerveien er oppkalt etter.

Lokale stedsnavn[rediger | rediger kilde]

Brevikområdet er bebyggelsen langs Brevikveien og Store Brevik vei. Øya Gjøva like ved regnes å høre til indre Son og ikke Brevik. Lokalt omfatter Store Brevik kun rekkehusbebyggelsen sentralt på Brevik, mens benevnelsen Brevik brukes for hele området. Lokalbefolkningen deler gjerne Brevik inn i Store Brevik og Øståsen.

Veiene er gjerne oppkalt etter fugler, blomster, bær, steiner og bergarter.

Friluftsområder[rediger | rediger kilde]

I Brevik ligger tjernene Breviktjernet og Damåstjernet. Fra Breviktjernet ble det i sin tid tatt ut isblokker om vinteren, og en lokal veistrekning har fått navnet Ishusveien til minne om dette.

Stedet har flere badestrender. Brevikbukta har offentlig toalett, petanquebane og volleyballbane. Andre strender er Støabukta (betegnelsen OBOS-stranda brukes lokalt), Arnesstranda og Søndre Brevik strand.

Skole og barnehager[rediger | rediger kilde]

Brevik skole og grendesenter er den lokale barneskolen; den ble på slutten av 2010-tallet revet og gjenoppbygd med blant annet kunstgressbane og park.

Brevik har tre barnehager: Store Brevik, Øståsen og Solåsen FUS.

Samferdsel[rediger | rediger kilde]

Hovedveiene i området, der også bussene kjører, er Brevikveien og Store Brevik vei. Brevikveien går knapt over i Moss kommune før den møter med Osloveien (Fylkesvei 316), som var den gamle E6.

Kollektivselskapet Ruters busslinjer 540, 545A og 545B kjører gjennom området.

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Artikkelen har ingen egenskaper for offisielle lenker i Wikidata