Storbritannias rettsvesen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Våpenskjold for de britiske myndigheter og Nord-Irland.

Britiske rettsvesen viser til britisk lov som i Storbritannia har tre forskjellige rettssystem; engelsk lov (for England og Wales); nordirsk lov (basert på common lov – felles lov); og skotsk lov (et hybridsystem basert på civil law (som ikke norsk motsvarighet) og bestanddeler av common lovLoven om Unionen av 1707 garanterer Skottland et eget rettssystem).

For øyeblikket er Overhuset den høyeste domstolen for anker for alle kriminelle og sivile rettshendelser i England, Wales og Nord-Irland, og for alle sivile rettshendelser i Skottland. Under Loven om Konstitusjonelle reformer av 2005 skal en ny øverste domstol, Supreme Court of the United Kingdom, tre i kraft i 2009.

Den øverste domstol for jurisdiksjon i England og Wales består av ankedomstolen, Court of Appeal, High Court of Justice (for privatrett) og Crown Court (for strafferett), mens den skotsk sheriff courts er en motsvarighet til engelske county courts.

Intet felles lovverk[rediger | rediger kilde]

I Storbritannia finnes det ikke allmenn lov som isteden erstattes av delvis hevdvunne rettsregler, hvilket pleier å sammenfalle under benevnelsen uskrevne lover eller såkalte common lov – felles lov, til dels kongelige forordninger og parlamentsbeslutninger, såkalte statute law – lovfestet lov, dels såkalt equity – billighetsrett, det vil si rettsregler som har oppstått ved at rikskansleren har gitt mildere dom i tilfeller hvor common law ikke var tilstrekkelig, samt til dels i tilfeller som romersk og kanonisk rett.

Se også[rediger | rediger kilde]