Stor snabelsvermer

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Stor snabelsvermer
stor snabelsvermer
Nomenklatur
Deilephila elpenor
(Linnaeus, 1758)
Populærnavn
stor snabelsvermer, geitramssvermer
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenSommerfugler
FamilieSvermere
SlektDeilephila
Økologi
Habitat: larven på geitrams og mjølker
Utbredelse: Europa, vanlig i Sør-Norge

Stor snabelsvermer eller geitramssvermer (Deilephila elpenor) er en sommerfugl som tilhører familien svermere (Sphingidae).[1] Denne rosa arten ser ut til å være i spredning nordover i Norge, i alle fall på Vestlandet. Den store larven har oppsiktsvekkende øyeflekker på brystet. Om den blir forstyrret, bøyer den overkroppen opp og trekker seg sammen slik at øyeflekkene blir svært påfallende, noe som kan skremme fugler. Larven, som lever på geitrams (Chamerion angustifolium) og mjølker (Epilobium spp.), blir ofte brakt inn til avisredaksjoner av folk som lurer på hva dette store insektet kan være.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En middelsstor (vingespenn 62–72 mm) svermer med spiss bakkropp. Antennene er hvite, nesten halvparten så lange som forvingene. Hodet er forholdsvis lite, men med veltuviklet sugesnabel. Brystet og bakkroppen er olivengule med rosa striper. Forvingen er olivengul med rosa tverrbånd, ofte dominerer den rosa fargen. Bakvingen er hvit ved fremkanten, svart ved roten og rosa i den ytterste halvdelen. Den store larven (påfallende stor sammenlignet med den voksne sommerfuglen) er vanligvis brunsvart, men det finnes også en grønn fargevariant. De to fremste kroppsleddene er slanke og kan trekkes inn i leddet bak som en snabel, noe den gjør om den blir forstyrret. Det tredje og det fjerde leddet har hvert sitt par store øyeflekker.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Larven lever på geitrams, mjølke, stortrollurt, fuksia, maure, springfrø, bukkeblad, løvetann og vin.[2] Den er utvokst i august og blir oftest oppdaget når den kryper rundt på leting etter et sted å grave seg ned for å forvandle seg til en puppe, som overvintrer. Sommerfuglen klekkes neste vår og flyr i skumringen i mai–juli. Den besøker gjerne forskjellige slags blomster.

Larve av stor snabelsvermer. Det finnes også en grønn fargevariant.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Stor snabelsvermer finnes i det aller meste av Europa og det nordlige Asia. I Norge er den vanlig på Sørlandet og på Østlandet nord til Mjøsa. På Vestlandet har den spredt seg nordover i de siste årene og ser nå ut til å være ganske vanlig nord til Bergen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Olsen, L-R., Sunesen, J & Vita Pedersen, B. (fagkonsulent, Raastad, J.E.) 1997: Insekter og småkryp i norske skoger, Aschehoug, Oslo. 208 sider
  2. ^ G.S. Robinson m.fl. (2010). «HOSTS - a Database of the World's Lepidopteran Hostplants». Natural History Museum. Besøkt 7. oktober 2022. 

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]