Kjempelavspinner

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Stor lavspinner»)
Kjempelavspinner
Kjempelavspinner
Nomenklatur
Lithosia quadra
(Linnaeus, 1758)
Populærnavn
kjempelavspinner[1]
(stor lavspinner)
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenSommerfugler
FamiliePraktfly
SlektLithosia
Økologi
Habitat: terrestrisk
Utbredelse: Europa og Asia
Ikke fast i Norge.
Hannen.
Hunnen.

Kjempelavspinner (Lithosia quadra) er en av lavspinnerne i familiegruppen bjørnespinnere (Arctiidae).

Kjempelavspinner er på den norske rødlisten, i kategorien DM, bør overvåkes. Det er mulig den blir fjernet fra listen, da dette ikke er en art som normalt finnes i Norge, men som bare migrerer inn i landet enkelte år.[1]

Utseende[rediger | rediger kilde]

Kjempelavspinner ligner mye på de andre lavspinnerne, men skiller seg ut på størrelsen. Den er dessuten svært sjelden i Norge. Hunnens vinger er lyst gul. Den har to mørke punkt på hver vinge, tilsammen fire punkt, noe som er opphav til navnet quadra. Hannen har noe mørkere gulebrunlige framvingervinger, som er gulere innved roten. I framkanten av framvingen, er et kort og smalt, mørkere parti. Bakvingene er noe lysere og ensfarget.

Lavspinnere kan forveksles med flere andre småsommerfugler, kanskje særlig en vikler eller en liten måler. Men de kan skilles fra disse på de to duftkjertlene hunnene har like ved eggleggingsåpningen, helt bakerst på bakkroppen. Lavspinnere har også et høreorgan (Tympanalorgan) på siden av brystet (metathorax).

Bakkroppen er også gråaktig gul, men mer gul bakerst. Vingene holdes taklagt bakover kroppen i hvile. Vingespennet er mellom 38 og  56 millimeter.

Larvene er tynt behåret med mørke grå hår. Hårene er arrangert i dusker på hvert ledd. Disse danner rekker av hårdusker bakover kroppen. Larvens kropp har gulgrønne flelt på siden av hvert ledd, disse danner linjer langs larvens side. Den har også noen røde flekker på ryggen, på hvert ledd, disse danner en dobbel punktlinje langs larvens ryggside. Utvokst blir den ca. 3-4 centimeter lang.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Kjempelavspinner finnes helst i løvskog men kan finnes i barskog, eller i blandet skog. Den finnes først og fremst på varme steder, gjerne der det er noe sandholdig jord. Flygetiden er i juli og august og den er aktiv om natten.

Hunnen legger opptil 250 egg rett på næringsplanten, eller i barksprekker, eggene legges i små grupper.

Larvene lever på ulike lav, på stammer og greiner på trær. De vokser seint og overvintrer halvt utvokst, i et spinn på jordoverflaten. Neste vår fortsetter den å vokse, og er utvokst i juni. Eldre larver er vanligvis aktive om natten og gjemmer seg om dagen.

Kjempelavspinner tilhører gruppen av insekter med fullstendig forvandling (holometabole insekter), som gjennomgår en metamorfose i løpet av utviklingen. Larvene er ofte radikalt forskjellige fra de voksne, både i levevis og i kroppsbygning. Mellom larvestadiet og det voksne stadiet er et puppestadium, en hvileperiode, der bjørnespinnerens indre og ytre organer endres. I hvilestadiet ligger puppen i en kokong larven har spunnet. Puppestadiet tilbringes ofte i en barksprekk eller lignende. Kokongen er ofte delvis gjennomskinnelig spunnet og består også ofte av noe av larvens hårbekledning. Puppen klekkes etter noen uker.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Kjempelavspinner er utbredt i det sydlige og sentral Europa og Asia helt til Kina og Japan.

Sjelden gjest i Norge, som kommer som migrant enkelte år. Er funnet noen få ganger i sørøstlige Norge langs kysten av Aust-Agder og ved Oslo1800-tallet. Finnes, sjeldent, i det sydlige Sverige og Danmark.

I 1938 hadde arten masseutbrudd og fantes i store mengde flere steder i Sentral-Europa, Danmark og det sørlige Sverige.

Navnet[rediger | rediger kilde]

Det latinske navnet Lithosia betyr som en stein, av gresk lithos, som er stein. Navnet quadra betyr firkantet. På svensk heter den Kungslavspinnare.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «Artsdatabankens artsopplysninger». Artsdatabanken. 22. juli 2020. Besøkt 22. juli 2020. 

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]