Stor korsmåler

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Stor korsmåler
Stor korsmåler
Vitenskapelig(e)
navn
:
Rheumaptera hastata
(Linnaeus, 1758)
Norsk(e) navn: stor korsmåler
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Leddyr
Klasse: Insekter
Orden: Sommerfugler
Familie: Målere
Slekt: Rheumaptera
Habitat: myrlendt terreng
Utbredelse: Palearktis og Nord-Amerika

Stor korsmåler (Rheumaptera hastata) er en sommerfugl i gruppen av de egentlige målere (Geometridae). Denne elegante måleren finnes over det meste av Norge, men ser ut til å mangle i noen områder på Vestlandet.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En middelsstor (vingespenn 27 – 32 mm), slank, svart og hvit måler. Den ligner myrkorsmåler (Rheumaptera subhastata), men kan skilles fra denne på at den er større og på at vingenes grunnfarge er svart, ikke mørkebrun. Brystet er lysgrått med fire svarte flekker, bakkroppen mest svart. Begge vingepar har to svarte og to hvite bånd, men disse går delvis over i hverandre. Et karakteristisk trekk er at forvingen nesten alltid har en hvit, korsformet tegning omtrent midt på nær ytterkanten. denne henger sammen med det hvite båndet innenfor. Vingefrynsene er vekselvis svarte og hvite, de svarte feltene er bredest. Larven er svært mørk, nesten svart, med lyse flekker langs sidene. den har korte, oppstående, lyse børster.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Arten lever i fuktig skog og myrlendte områder. Larven lever på forskjellige busker, blant andre pors (Myrica gale), blokkebær (Vaccinium uliginosum), bjørk (Betula spp.) og rips (Ribes spp.). Larve spinner to eller flere blader sammen til et hylster og lever inni dette. De voksne målerne flyr i juni – juli.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten finnes over det meste av den palearktiske faunaregion og Nord-Amerika. I Norge er den funnet over det meste av landet men det er få funn fra Vestlandet.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]