Stor elvebreddsedderkopp

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Stor elvebreddsedderkopp

Vitenskapelig(e)
navn
:
Arctosa cinerea
(Fabricius, 1777)
Norsk(e) navn: stor elvebreddsedderkopp
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Leddyr
Klasse: Edderkoppdyr
Orden: Edderkopper
Familie: Ulveedderkopper
Nasjonal rødliste (Norge): [1]
Regionalt utryddetRegionalt utryddet i vill tilstandKritisk truetSterkt truetSårbarNær truetLivskraftigStatus iucn3.1 reg-EN-no.svg

EN — Sterkt truet

Habitat: grusører langs elver
Utbredelse: Palearktis

Stor elvebreddsedderkopp (Arctosa cinerea) er en av edderkoppene i gruppen ulveedderkopper (Lycosidae). De jakter vanligvis på jordbunn, de spinner ikke fangstnett. Den lever på grusete elvebredder.

Typisk habitat ved den tyske elva Isar

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arctosa cinerea er utbredt i Palearktis. I Norge er den bare funnet på grusører langs de store elvene i Trøndelag. I Norsk rødliste er den vurdert som sterkt truet (EN).

Utseende[rediger | rediger kilde]

Arctosa cinerea er lyst eller litt mørkere beigebrun, med lysere eller mørkere flekker. Som voksne (imago) er hunnen mellom 12 og 17 mm, mens hannen er mellom 12 og 14 mm lang (kroppens lengde).

Mange av artene i slekten Arctosa er ganske lik hverandre og er variable i farge, selv om enkelte kan ha artstypiske flekker (mønster). For sikker artsbestemmelse kreves ofte nærmere undersøkelse av de kjønnsmodne edderkoppens genitalier, hos hunner epigynet og hos hanner pedipalpenes siste ledd.

Kroppen er todelt i en bakkropp (abdomen) og et hode-bryst parti (prosoma eller cephalothorax). Foran på hodet er det åtte øyne, hvorav de to midterste er langt større enn de andre.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Artsdatabankens artsopplysninger». Artsdatabanken. 18. november 2015. Besøkt 22. januar 2019. 

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • W. Nentwig, A. Hänggi, C. Kropf & T. Blick (Hrsg.): Spinnen Mitteleuropas – Bestimmungsschlüssel, slekten (gattung) Arctosa (tysk)
  • Åkra, Kjetil; Olsen, Kjell Magne; Pommeresche, Reidun og Ødegaard, Frode. 2010. Edderkoppdyr Arachnida i Norsk rødliste for arter 2010. Artsdatabanken. Side 355-366.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]