Stor eikemåler

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Stor eikemåler
Stor eikemåler
Vitenskapelig(e)
navn
:
Hypomecis roboraria (Boarmia roboraria)
(Denis & Schiffermuller, 1775)
Norsk(e) navn: Stor eikeemåler
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Leddyr
Klasse: Insekter
Orden: Sommerfugler
Familie: Egentlige målere
Slekt: Hypomecis
Habitat: eikeskog
Utbredelse: Palearktis

Stor eikemåler (Hypomecis roboraria) er en sommerfugl i gruppen av de egentlige målere (Geometridae). Denne arten, som er en av de største europeiske målerne, ble nylig funnet for første gang i Norge, i Akershus.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En ganske stor (vingespenn 46 – 59 mm), middels kraftig, lysgrå måler. Hannen har fjærformede antenner, hunnen trådformede. Forvingene har tre smale, bølgete, mørke tverrbånd som er tydelige ved fremkanten, ofte utydelige lenger bak. Bakvingen har to slike tverrband, det ene av dem er vanligvis ganske tydelig. Larven er naken, brun og knudrete og ligner sterkt på en død eikekvist.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Denne arten lever i eikeskog og larven lever hovedsakelig på eik (Quercus spp.), men kan også finnes på bjørk, gråor og apal. De voksne sommerfuglene er utmerket kamuflert når de hviler på lavkledte trestammer om dagen. De flyr om natten i juni – juli og kommer gjerne til lys. Denne arten overvintrer som larve.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten finnes over det meste av Europa og videre østover til Stillehavet i Øst-Sibir. Den er nokså vanlig i det sørlige Sverige men er så langt bare registrert én gang fra Norge, fra Akershus.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]