Punktløvmåler

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Stor eikelauvmåler»)
Punktløvmåler
Nomenklatur
Cyclophora punctaria
(Linnaeus, 1758)
Populærnavn
punktløvmåler[1]
(stor eikeløvmåler)
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenSommerfugler
FamilieMålere
SlektCyclophora
Økologi
Habitat: løvskog og hager
Utbredelse: Europa

Punktløvmåler (Cyclophora punctaria) er en sommerfugl i gruppen av de egentlige målere (Geometridae). Denne arten har en sørlig utbredelse i Norge og er bare funnet langs kysten vestover til Vest-Agder.[1]

Utseende[rediger | rediger kilde]

En middelsstor (vingespenn 23 – 32 mm), slank, blekt gulbrun til okerfarget måler. Hannen har fjærformede antenner, hunnen trådformede. Vingene har spredte, mørkere skjell og en kraftig, uskarp, mørkrosa tverrstripe som går over begge vingepar litt utenfor midten. Utenfor denne er det en rad av små, svarte flekker. Langs forvingens ytterkant er det ofte to grå eller mørkrosa flekker, og hele vingen kan ha et rosa skjær. Larven er naken og slank, svært variabel i fargen, grønn, brun eller grå. På sidene har den røde og gulhvite flekker, på ryggen en rekke av U-formede, svarte flekker.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Arten finnes i eikeskog, og larvene lever på eik (Quercus spp.). Den er svært spredt utbredt, men kan være tallrik der den finnes. Arten har to generasjoner hvert år, de voksne målerne flyr henholdsvis i maijuni og i august.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten finnes over det meste av Europa, unntatt lengst i nord. I Norge finnes den langs kysten vest til Vest-Agder, og følger dermed omtrent eikeskogens utbredelse.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «Artsdatabankens artsopplysninger». Artsdatabanken. 17. juli 2020. Besøkt 17. juli 2020. 

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]