Stockholms Observatorium

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Stockholms Observatorium er i dag navnet på det astronomiske instituttet ved universitetet i Stockholm, men frem til 1. juli 1973 tilhørte Stockholms Observatorium Kungliga Vetenskapsakademien, KVA. Stockholms gamle observatorium ligger 18° 06′ 33,5″ øst for Greenwich.

I 1753 ble Stockholms Observatorium innviet i Stockholms gamla observatoriumObservatorielunden ved Odenplan. I 1931 flyttet Stockholms Observatorium til det nybygde Saltsjöbadens observatorium på grunn av at lysforurensingen ble for forstyrrende ved Observatorielunden.

I 2001 ble observatoriet flyttet på nytt, denne gang til det nybygde AlbaNova rett nord for Roslagstull: nå hadde lysforurensingene i Saltsjöbaden blitt for høye, og instrumentene hadde blitt foreldet – dagens astronomer reiser til avsidesliggende fjelltopper for å gjøre sine observasjoner, og Sverige har en del av teleskoper både på Kanariøyen La Palma og i Chile. Dagens astronomi domineres dessuten av astrofysikken, og da er det en fordel om institusjonen for astronomi ligger nær institusjonen for fysikk, slik det gjør i AlbaNova.

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]