Stockholm-klassen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Stockholm-klassen
Karriere
Skipstypepatruljebåt
Oppkalt etterHSwMS Stockholm
Bygget ved Karlskronavarvet
Skip bygget2
Skip i tjeneste2
Tekniske data
Deplasement320 tonn
Lengde50 meter
Bredde7,5 meter
Dypgående3,3 meter
Hastighet30 knop
BestykningMk 110 57 mm gun, Bofors 40 mm automatkanon, RBS-15, FN MAG, ELMA anti-submarine grenede launcher, Torped 45

Stockholm-klassen er en klasse av patruljebåter bygget til Svenska marinen. Klassen består av to båter, bygget i Karlskrona. De er bestykket med åtte RBS-15-missiler, torpedoer, en 57 mm automatkanon samt lette maskingeværer. I 1999/2000 ble de to båtene oppgradert med nye maskiner, sensorer, et nytt kampinformasjonssystem, stealth- teknologi samt navigasjonssystemer, hvorved de teknologisk kom på høyde med den nyere Visby-klassen.

Historie[rediger | rediger kilde]

Stockholm-klassen startet opprinnelig som et prosjekt som var benevnt Ytattack-81 (overflatekombattant-81). Prosjektet var en videreutvikling av torpedobåtene av Spica- og Spica II-klassene, hvor vekten var økt med cirka 120 tonn og økt utholdenhet. Fremdriften skulle være en kombinasjon av to dieselmotorer samt en gassturbin (CODAG-konseptet[1]). Klassen ble dog aldri realisert.

I de tidlige 1980-årene var det adskillige hendelser med fremmede undervannsbåter i svensk territorialfarvann, hvorav hendelsen med den sovjetiske undervannsbåten U 137 som gikk på grunn i den svenske skjærgården ved Karlskrona i 1981. Disse hendelsene viste tydelig den svenske marinens store mangler innenfor antiubåtkrigføring. Det var alvorlig bruk for skip designet til antiubåtkrigføring. Det ble derfor besluttet å gjenopplive Ytattack-81-prosjektet og optimere det til antiubåtkrigføring. Det ville være for langsomt og kostbart å skulle produsere en helt ny skipsklasse fra bunnen. Båtene ble utstyrt med en VDS, antiubåttorpedoer samt ELMA antiubåtmortérer. Båtene inngikk i tjeneste 1. mai 1986.

I midten av 1990-årene var slitet på båtene begynt å skinne igjennom, til dels på grunn av det harde liv de hadde levet, men også på grunn av den eksplosive tilgangen til elektronikk som er blitt en realitet i nyere år. Stockholm-klassen er grunnleggende et godt design, og skrogene var i en sådan forfatning at Försvarets materielverk besluttet ikke å utfase dem, men at de skulle oppgraderes og holdes i tjeneste. Oppgraderingene ble avsluttet i 2000. Mange av modifikasjonene ble gjort med fokus på lave vedlikeholdsomkostninger. Båtene hører organisatorisk under 31. korvettdivisjon under 3. sjøstridsflotilje.

Fartøyer i klassen[rediger | rediger kilde]

Bilde Pnt. Navn Kjølen lagt Sjøsatt Inngått Døpt av Status
K 11 «Stockholm» 1. august 1982 22. august 1984 1. mai 1986 forsvarsminister Anders Thunborg I tjeneste
K 12 «Malmö» 14. mars 1983 23. mars 1985 1. mai 1986 Prins Bertil I tjeneste

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ CODAG: Combined Diesel and Gas

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]