Stjertmåler

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Stjertmåler
Stjertmåler
Vitenskapelig(e)
navn
:
Ourapteryx sambucaria
(Linnaeus, 1758)
Norsk(e) navn: Stjertmåler
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Leddyr
Klasse: Insekter
Orden: Sommerfugler
Familie: Egentlige målere
Slekt: Ourapteryx
Habitat: hager og løvskog
Utbredelse: i det sørøstlige Norge vest til Vest-Agder
i Europa

Stjertmåler (Ourapteryx sambucaria (Linnaeus, 1758)) er en sommerfugl i gruppen av de egentlige målere (Geometridae). Denne karakteristiske, bleke arten har bakvingen trukket ut til en kort stjert. I Norge finnes den på Sørlandet og det sørlige Østlandet.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En ganske stor (vingespenn 40 – 60 mm), middels kraftig, blekt grønnlig gul måler. Stjertene på bakvingen gjør at den ikke kan forveksles med noen andre europeiske arter. Forvingen har to rette, brunlige tverrbånd og er noe tilspisset ytterst. Bakvingen har ett brunt tverrbånd, bakhjørnet er trukket ut til en spiss stjert, ved roten av denne med en liten, svart flekk, noen ganger med markerte flekker på begge sider av roten. Larven er lang og tynn, gråbrun eller gulbrun, med en kraftig knøl som ligner en knopp på undersiden rundt midten. Den ligner en død kvist.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Stjertmåleren finnes i hager, parker og løvskog. Larvene lever helst på bergflette, men kan også finnes på arter i hylleslekta (Sambucus spp.) og arter i leddvedslekta. Denne arten flyr bare om natten og har en ganske kort flygetid i juli. Den kommer gjerne til lys.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Stjertmåleren er en europeisk art. I Norge ble den først funnet i Arendal i 1959. Den har etablert bestander her og der på Østlandet og Sørlandet så langt vest som Vest-Agder, men er fortsatt ikke vanlig i Norge.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]