Stillheten etter skuddet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Stillheten etter skuddet
orig. Die Stille nach dem Schuss
Generell informasjon
Utgivelsesår2000
Prod.landTyskland
Lengde95 min.
SpråkTysk
Bak kamera
RegiVolker Schlöndorff
ProdusentArthur Hofer, Emmo Lempert, Friedrich-Carl Wachs
ManusforfatterWolfgang Kohlhaase, Volker Schlöndorff
SjeffotografAndreas Höfer
KlippPeter Przygodda
Eksterne lenker

Stillheten etter skuddet (originaltittel: Die Stille nach dem Schuss) er en tysk film av Volker Schlöndorff som handler om en ung kvinnelig vesttysk venstreekstrem terrorist, «Rita Vogt» (spilt av Bibiana Beglau), som av en tilsynelatende vennlig stasioffiser blir tilbudt eksil i DDR. Betingelsen er at hun må legge bort alle personlige følelser, slik som vennskap og kjærlighet, for å unngå politiske forviklinger. Men hun blir stadig innhentet av fortiden. Mye av handlingen i filmen er inspirert av terroristen Inge Vietts liv.

Handling[rediger | rediger kilde]

I et brev etterlatt til venninnen Tatjana, forteller Red Army Faction-terroristen Rita Vogt (spilt av Bibiana Beglau) historien om hennes liv. I løpet av 1970-årene gjennomførte Rita og hennes samarbeidspartnere en rekke væpnede ran, kidnappinger og forskjellige andre angrep i Vest-Tyskland, som en del av deres kampanje for væpnet kamp mot det kapitalistiske systemet. Etter å ha sittet i fengsel på grunn av drapet på en offiser fra Vest-Berlin, flykter Rita og hennes kamerater via Friedrichstraße stasjon som går til Øst-Berlin. I en samtale med Stasi-offiser Erwin Hull (spilt av Martin Wuttke) uttrykker Stasi-leder Erich Mielke sympati for RAFs terror-angrep mot vest-tyske og amerikanske mål.

Erwin Hull gir dem, i all hemmelighet, trening i bruk av militært utstyr. Men Rita blir synlig forferdet over dette. Hull forbereder Rita på sin nye identitet, og veileder henne på en fiktiv bakh-istorie, som skal bli hennes nye sannhet. Når denne historien er konstruert og memorert, får Rita en jobb ved en Volkseigener Betrieb klesfabrikk. Men i 1989 og 1990 kollapser DDR. Samtidig som vestlige forbruksvarer strømmer til landet, blir Rita synlig avskydd. Kort tid senere blir Stasi oppløst, og alle våpnene deres blir konfiskert. Agent Hull informerer Rita om at han ikke lenger kan beskytte henne.

Utmerkelser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]