Stigmella vimineticola

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Stigmella vimineticola
Nomenklatur
Stigmella vimineticola
Frey, 1856
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenSommerfugler
FamilieDvergmøll
SlektStigmella
Økologi
Habitat: skog
Utbredelse: Europa

Stigmella vimineticola er en sommerfugl som tilhører familien dvergmøll (Nepticulidae). Den har larver som minerer i bladene på selje. Arten finnes i Mellom-Europa. I Norge er det funnet en del hunn-eksemplarer med kjønnsorganer som stemmer med denne arten, men det ytre utseendet er noe ulikt, i tillegg tyder artens øvrige utbredelse på at det er usannsynlig at den vil forekomme i Norge. De norske eksemplarene tilhører kanskje en nærtstående, hittil ubeskrevet art. Dette er vanskelig å avgjøre før man finner hanner fra de norske bestandene.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En liten (vingespenn 5-6,5 millimeter), brunlig møll. Hodet og kragen (fremste del av thorax) er kledt med oppstående, lysgule, hårlignende skjell, det forstørrede, innerste antenneleddet er hvitt. Kroppen og forvingen er grå, uten noen påfallende glans. Bakvingen er lyst gråbrun. De norske individene som har kjønnsorganer som samstemmer med denne arten, har derimot et tydelig, hvitt tverrbånd midt i forvingen.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Larvene lever i bladene på selje (Salix caprea).

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten er utbredt i den sørlige delen av Mellom-Europa. I Norge er eksemplarer som har kjønnsorganer som stemmer med denne arten, funnet nord til Sogn og Fjordane.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Bengtsson, B.Å., Palmqvist, G. og Johansson, R. (2008) Nationalnyckeln till Sveriges flora och fauna. Fjärilar: Käkmalar – säckspinnare. Side 171-172. ISBN 978-91-88506-60-3
  • Aarvik, L., Berggren, K. og Hansen, L.O. (2000) Catalogus Lepidopterorum Norvegiae. Lepidopterologisk Arbeidsgruppe/Norsk Institutt for Skogforskning. ISBN 82-995095-1-3

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]