Lovdata

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Stiftelsen Lovdata»)
Lovdata
Offisielt navnStiftelsen Lovdata
Org.formStiftelse
Org.nummer934282744
BransjeOpplysningstjenester
Etablert1. juli 1981[1]
HovedkontorOslo
LandNorge
AdresseC. J. Hambros plass 2C
Produkt(er)Juridisk informasjon
StyrelederHerman Bruserud
Adm.dir.Odd Storm-Paulsen
Antall ansatte 46[2] (2019)
Nettstedlovdata.no (no)

Stiftelsen Lovdata er en allmennyttig stiftelse som har som formål å opprette, vedlikeholde og drive systemer for rettslig informasjon. Driften skal være selvfinansierende. Lovdata ble opprettet i 1981 av Justisdepartementet og Det juridiske fakultet ved Universitetet i Oslo.

Lovdatas tilbyr på sitt nettsted flere viktige og sentrale rettskilder gratis. Informasjonen omfatter gjeldende lover og forskrifter – samt nye avgjørelser fra Høyesterett, lagmannsrettene og tingrettene og sammendrag på norsk av dommer fra Menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg.

Lovdata tilbyr videre et betalsystem for advokater og jurister med avanserte søke- og fremfinningsmuligheter spesielt tilpasset profesjonelle brukere. Dette systemet er webbasert og omfatter regelverk, rettsavgjørelser, uttalelser, vedtak, forarbeider og juridisk litteratur foruten EØS-/EU-rettskilder. Lovdata arrangerer kurs i bruk av betalsystemet – både i Oslo og flere andre byer i Norge.

Lovdata har en sentral rolle i forvaltningen av regelverket, blant annet ved å produsere og utgi Norsk Lovtidend etter oppdrag fra Justisdepartementet.[3] Den offisielle kunngjøringen av lover og forskrifter i Norsk Lovtidend foregår løpende på Lovdatas nettsted. I tillegg vedlikeholder Lovdata konsoliderte versjoner av alle lover og forskrifter, det vil si versjoner hvor endringene er innarbeidet i hovedversjonen av loven/forskriften.

Lovdata utgir tidsskriftene Lov&Data og EuroRett. Lov&Data inneholder i hovedsak rettsinformatiske nyheter fra de nordiske landene og bringer også referater av nye rettsavgjørelser. EuroRett gir et bilde av hva som skjer innenfor EU-retten. Viktige avgjørelser fra Den europeiske unions domstol og EFTA-domstolen refereres, samt norske rettsavgjørelser med tilknytning til EØS.

Odd Storm-Paulsen overtok 1. september 2010 som ny administrerende direktør etter Trygve Harvold, som hadde sittet i stillingen siden starten i 1981. Harvold fortsatte som spesialrådgiver i Lovdata,[4] en stilling han satt i inntil han gikk av med pensjon fra 1. mai 2022.[5]

Fem sentrale institusjoner innen rettslivet i Norge har anledning til å oppnevne hvert sitt medlem til Lovdatas styre. Styrelederen utpekes av Justis- og beredskapsdepartementet. Styret består per 2023 av Herman Bruserud (styreleder), Det juridiske fakultet ved Universitetet i Oslo; Njål Høstmælingen, Stortinget; Ragna Aarli, Justis- og beredskapsdepartementet; Kjetil Myhrvold, Den Norske Dommerforening, Lill Christin Egeland, Den Norske Advokatforening, Nils-Ola Widme, Abelia og Line Tveter, representant for de ansatte.[6]

Lovdata ble tildelt Rettssikkerhetsprisen 2016 «for sitt arbeid med å styrke rettssikkerhet og likhet for loven, sitt samfunnsviktige bidrag til økt forståelse for og innsikt i lov- og regelverket, og ved formidling av kunnskap om rettsregler.»[7]

I 2018 gikk Lovdata til søksmål mot Håkon Wium Lie og Fredrik Ljone for å ha bidratt til rettspraksis.no, et nettsted som på dugnadsbasis publiserer rettskjennelser. Selv om rettskjennelsene er unntatt opphavsrett, mener Lovdata at dokumentene er ulovlig lastet ned fra Lovdata. Oslo Byfogdembede vedtok raskt å stenge nettstedet, og Lovdata ble også tilkjent 100.000 i saksomkostninger. De saksøkte nekter for å ha gjort noe ulovlig, men fikk ikke forklare seg i retten. I etterkant av stengningen har stortingspolitikere uttrykt ønske om mer innsyn og endringer i måten Lovdata er organisert.[8][9][10]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ www.proff.no[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ https://www.proff.no/selskap/lovdata/oslo/it-drift-og-support/IFG8X6G0ZDG/.
  3. ^ Forskrift om Lovdatas lovdatabaser mv
  4. ^ Lovdatas Facebook-side 30. august 2010.
  5. ^ Lovdatas Twitter-konto 29. april 2022.
  6. ^ Jf. Lovdatas nettside, sist besøkt 27. oktober 2023.
  7. ^ Juristforbundet.no Arkivert 15. september 2016 hos Wayback Machine., nyhetsartikkel 31. august 2016.
  8. ^ «BEGJÆRING OM MIDLERTIDIG FORFØYNING TIL OSLO BYFOGDEMBETE» (PDF). 
  9. ^ Gerhardsen, Sarah McDonald (15. juni 2018). «Rettspraksis.no saksøkt av Lovdata: – Vi har fått en slegge i hodet». Digi.no. Besøkt 10. mars 2022. 
  10. ^ Brække, Av Jonas. «Vil åpne for mer innsyn». Klassekampen. Besøkt 10. mars 2022. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]